Kultúra

Pokochajte sa bielou nádherou: Na Liptove otvorili veľkú výstavu svadobných šiat

Zaujímavá výstava nielen pre budúce nevesty. Okrem šiat na nej nájdeme aj pánske obleky a rôzne doplnky, ako sú závoje, kravaty, rukavičky alebo topánky.

Ilustračný obrázok k článku Pokochajte sa bielou nádherou: Na Liptove otvorili veľkú výstavu svadobných šiat
Zdroj: pixabay.com

Liptovské kultúrne stredisko sprístupnilo vo svojich priestoroch v Liptovskom Mikuláši výstavu svadobných odevov s názvom Biela pýcha. Projekt vznikol v spolupráci s majiteľkou zbierky svadobných šiat a doplnkov z čias Československa Janou Mládek Rajniakovou. Informovala o tom odborná metodička pre tradičnú kultúru a voľnočasové aktivity z Liptovského kultúrneho strediska Jana Veselovská.

Ako dodala, súčasťou výstavy nie sú len šaty, ale aj pánske obleky a rôzne doplnky, ako sú závoje, kravaty, rukavičky alebo topánky. „Všetko dokopy tvorí približne 220-kusovú zbierku,“ povedala Veselovská.

Autorka zbierky priblížila, že zbierať svadobné odevy nebolo jej zámerom a nestalo sa to zo dňa na deň. Bola to podľa nej skôr náhoda v kombinácii s jej dušou „starinára“ a etnológa. „Prvé šaty, ktorých som sa ujala, dnes označujem ako šaty nula alebo aj zakladateľky zbierky, hoci v tom čase som ani nesnívala o tom, že by som mohla byť ich zberateľkou. Bolo to v roku 2012. Svadobné šaty nie sú len predmet, bezduchá vec. Pre mňa osobne sú cestovným lístkom do minulosti a pri správnom pohľade z nich dokážem čítať ako z učebnice dejepisu,“ podotkla.

Výstava je prístupná v pracovné dni od 9.00 do 15.00 hod. v priestoroch Liptovského kultúrneho strediska do 17. septembra.

Foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM