Ivana Milanová Rôzne

Poľovnícky deň na Lúčkach: Počuli ste už ručať jeleňa? (foto + video)

Obvodná poľovnícka komora Ružomberok a Slovenský poľovnícky zväz - okresná organizácia Ružomberok pozvali túto nedeľu (19.06) do areálu kúpeľov Lúčky všetkých svojich členov, milovníkov prírody ale aj širokú verejnosť na tradičné stretnutie - Poľovnícky deň.

Ilustračný obrázok k článku Poľovnícky deň na Lúčkach: Počuli ste už ručať jeleňa? (foto + video)
Foto: Ivana Milanová / Zdroj: Dnes24.sk

Program sa začal popoludní sprievodom s Dianou na koni a pokračoval slávnostnou svätou omšou, ktorú hudobne sprevádzal spevácky zbor „Oravskí pútnici" z Námestova. Za slávnostného zvuku trubačov z Liptovského Hrádku nasledovalo udeľovanie vyznamenaní za zásluhy v rozvoji poľovníctva na Slovensku .

Odbornú časť začal Michal Ondrejkov z Prybiliny, dvojnásobný majster Slovenska vo vábení jelenej zveri. Divákom predviedol ukážky vábenia poľovnej zveri. Jelenej, srnčej i diviačej. Malú ukážku nájdete vo videogalérii.

Najlepším priateľom poľovníka je pes


Kynologickú časť viedol uznávaný slovenský kynológ František Homola z Lúčok. Je to dlhoročný chovateľ poľovného plemena psov – Slovenského kopova. Predstavil však aj mnohé ďalšie druhy psov, ktoré sú výbornými pomocníkmi pri love. Návštevíci videli Border teriéra, Východosibírsku lajka, Jazvečíka hrubosrtého, Hanoverského aj Bavorského farbiara. Slúžia na plašenie, lov a dohľadávanie zvierat.

Aby sa nezabudlo aj na historické lovné techniky nasledovala ukážka sokoliarstva s orlom stepným, ktorý výborne chytá malé hlodavce. Použitie dravých vtákov na zabezpečenie potravy poznali ľudia už pred 4500 rokmi. Začali využívať šikovnosť týchto zvierat a vycvičili ich pre svoj úžitok.

Pre divákov bol pripavený aj sprievodný program, v kúpeľnej dvorane výstava trofejí Poľovného združenia Sokol Liptovská Osada, súťaž vo varení poľovníckeho guláša, streľba zo vzduchovky, lukostreľba a lesná pedagogika pre deti.

Prečítajte si aj:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…elcov-241839

http://ruzomberok.dnes24.sk/…atrii-241849

Poľovnícky deň na Lúčkach: Počuli ste už ručať jeleňa? (foto + video)
2
Galéria
Poľovnícky deň na Lúčkach
34
Galéria
Foto: Ivana Milanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM