Jozef Milan Rôzne

Pomôžte opusteným psom: Títo havkáči hľadajú domov...

Pred tromi týždňami sme vám ponúkli prvú časť rozhovoru s vedúcou občianskeho združenia Centrum nájdených zvierat Oľgou Lizákovou. Tri týždne je aj zákonná doba, po ktorej uplynutí môže útulok psíka utratiť.

Ilustračný obrázok k článku Pomôžte opusteným psom: Títo havkáči hľadajú domov...
Foto: Jozef Milan

Adopcia psov z útulku nad Bielym Potokom

Existuje oficiálny protokol Veterinárnej správy pre žiadosť o adopciu. Žiadateľ musí mať 18 rokov. V minulosti tento proces bol vyložene amatérsky, kto prišiel, tomu sa pes vydal. Dnes máme profesionálne pracovisko so všetkým, čo k tomu patrí. Máme tím zložený z veterinára, právnika a zamestnancov útulku, ktorý zváži či sa pes dá žiadateľovi alebo nie. Niekedy máme preto aj problémy, vyhrážajú sa nám.

Úspechom býva aj to, že žiadateľa odhovoríme

Adopcia psíka z nášho útulku je obtiažna, ale nie umelo. Pýtame sa totiž aj na sociálne pomery rodiny, kam by mal pes prísť. Či už mali psa, či je žiadateľ zamestnaný so stabilným príjmom. Nie je žiadna hanba priznať rodinné pomery, však nedáme niekomu vlčiaka, aby musel naň vynakladať ďalších 30 až 50 € mesačne, radšej doporučíme niečo menšie. Uprednostňujeme rodiny, kde už psík bol dlhé roky, uhynul a rodina si vlastne už nevie život bez štvornohého priateľa ani predstaviť. Rodinám, kde psa ešte nemali, povieme: Tak pozor, sú tu aj rôzne úskalia. Niekedy berieme za úspech aj to, že sme záujemcu odhovorili. Celú adopciu z našej strany je možné zhrnúť do vety: Psík je na celý život, nielen na chvíľu!

O vážnej situácii v útulku svedčí aj posledná správa od vedúcej OZ: Každý deň nám pribudne 5–6 nových psov. Často musíme utrácať, pretože nám kapacita nedovolí viac psov, ako máme. Tí, ktorých máme, sú všetko sterilizovaní, čipovaní, ale tí zostávajú. Je mi to ľúto. Ďalšie informácie a zaujímavé názory vám chceme sprostredkovávať pravidelne každé tri týždne. Pripojíme vždy s obrázky psíkov ponúkaných na adopciu. Aj dnes ich máte vo fotogalérii.

Viac o adopcii a útulku sa dozviete na: http://cnzutulokruzomberok.webnode.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM