Ivana Milanová Správy Samospráva

Posila pre župných cestárov

Päť moderných sypačov s nadstavbami a radlicami i ďalšie nové vozidlá pre zimnú údržbu cestárov Žilinského samosprávneho kraja uviedli tento utorok (12.12.) na cesty.

Ilustračný obrázok k článku Posila pre župných cestárov
4
Galéria
Zdroj: ŽSK

Prvé nakladače, dodávky a TATRY majú už jednotlivé závody v regiónoch Kysuce, Turiec, Orava, Horné Považie a Liptov k dispozícii a pribudnúť by malo ešte päť traktorbagrov. Nové autá vybavia taktiež GPS zariadeniami a spolu s ostatnými ich bude možné sledovať na cestách online cez internet.

„Tento rok našim cestárom pribudne 26 úplne nových áut, 63 prídavných zariadení a 10 vozidiel, ktoré prešli generálnou opravou. Ide o veľkú obnovu, vďaka ktorej môžeme postupne vymeniť naše staršie vozidlá,“ uviedol predseda ŽSK s tým, že do modernizácie investoval kraj 3,7 mil. eur. „Verím, že to pomôže najmä cestárom, ktorým sa bude lepšie jazdiť a v zime nové stroje ocenia i vodiči,“ dodal J. Blanár.

Modernizácia by mala pri výkonoch šetriť aj prevádzkové náklady. Žilinský kraj v zimnom období udržiava 1.356 kilometrov ciest II. a III. triedy v pôsobnosti ŽSK, 493 kilometrov ciest I. triedy a takmer 18 kilometrov rýchlostných ciest na základe zmluvy o údržbe. „Niektoré staršie stroje sa zvykli kaziť a každá oprava niečo stojí, pričom kým je auto v servise, nemôžeme ho používať do terénu. Úsporu teda očakávame v tejto oblasti,“ vysvetlil D. Szabó. Priblížil tiež, že počas tohtoročnej sezóny už majú cestári najazdených 160-tisíc kilometrov, z čoho viac ako 100-tisíc bolo výkonových. „Veľa práce máme predovšetkým na horských priechodoch. Aj pri takomto upršanom počasí, ktoré je aktuálne v mestách, na horách môže snežiť, takže vyrážame odhŕňať alebo posýpať vždy podľa potreby,“ doplnil generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Dezider Szabó.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM