Jozef Milan Samospráva

Poslanci schválili nového kronikára mesta Ružomberok

Na základe rozhodnutia súčasného kronikára Viliama Weissa nepokračovať v tejto funkcii v ďalšom kalendárnom roku, komisia pre kultúru a médiá po vzájomnej dohode odporučila vymenovať nového kronikára Mesta Ivana Staňa.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili nového kronikára mesta Ružomberok
Foto: Jozef Milan

Ružomberok24 položil Ivanovi Staňovi, ktorého verejnosť pozná ako redaktora dvojtýždenníka Spoločník, niekoľko otázok.

Nosil si v sebe myšlienku na takúto prácu?

  • Nikdy.

A máš k nej nejaký vzťah?

  • Čo sa týka informácií, tak sa mi páči časová chronológia udalostí, snáď nejaká dedukcia, porovnávanie súčasných udalostí s históriou, hľadanie paralel.

Ako si sa k tejto pozícii dostal, prebehol nejaký formálny proces?

  • Pohybujem sa ako novinár po Mestskom úrade a na referáte Informačných technológií som sa dozvedel, že doterajší kronikár bude končiť. Oslovili ma s touto ponukou, pretože Mesto musí mať kronikára zo zákona a dvaja-traja oslovení predo mnou nemali záujem.

Kto je kronikár?

  • Je to človek, ktorý sa – zo svojho pohľadu – snaží zoradiť udalosti podľa toho, čo je dôležité a čo menej, teda zachytiť to najdôležitejšie, čo sa v konkrétnom časovom období v Meste udialo, čo zásadnejšie ovplyvnilo život.

Študoval si už prácu svojho predchodcu?

  • Snažil som sa analyzovať kroniku Mesta posledných dvoch-troch rokov, chcem ale navštíviť aj iných kronikárov a získať skúsenosti s ich prístupom ku spracovávaniu informácií.

Čo mieniš priniesť do tejto práce?

  • Povedali mi, že snáď by som bol vhodná osoba. Žijem v tomto Meste tridsať rokov, poznám ľudí, vzťahy, a tiež moja novinárska práca, fotodokumentácia, ktorú robím, by mohli byť prínosom pre túto pozíciu.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM