Jozef Milan Samospráva

Poslancom kúpia tablety: Budú výkonnejší?

Mestské zastupiteľstvo Ružomberku v decembri schválilo projekt elektronizácie materiálov, ktoré sa poslancom doručujú 5-7 dní pred rokovaním. Od nového roka - ako napísal portál liptov.sme.sk - by ich mali dostávať nie v písomnej forme, ale do nových elektronických zariadení, tabletov.

Ilustračný obrázok k článku Poslancom kúpia  tablety: Budú výkonnejší?
Foto: Jozef Milan

Šetrenie peňazí

Na jedno zasadnutie zastupiteľstva sa vytlačí priemerne 5500 listov papiera. Časté sú zmeny, ktoré vyplývajú z výsledkov rokovaní, ktoré sa uskutočnia až po odoslaní prvotných materiálov. Podklady sa potom dopĺňajú a posielajú nanovo. Tieto náklady radnica vyčíslila na zhruba 1200 eur ročne. Časť poslancov nepovažuje argument o šetrení finančných prostriedkov na papieri a toneroch za dostatočný. Dôvodov je prepočet návratnosti na päť až sedem rokov, čo znamená, že vtedy budú tablety už technicky zastarané.

Prvý a druhý muž radnice argumentujú

„Nejde nám len o finančnú úsporu. Vďaka elektronizácií materiálov budeme môcť zefektívniť prácu poslancov, pretože množstvo vecí budeme môcť predrokovať a predhlasovať skôr. Samozrejme, hlasovať budeme fyzicky v zastupiteľstve,“ vysvetlil ružomberský primátor Ján Pavlík. „V princípe dôjde k zmene štýlu práce poslancov. Aj keď sa finančná úspora javí malá, je to posun vo fungovaní samosprávy a zavedenia vyššieho stupňa elektronizácie,“ spresnil viceprimátor Miroslav Zuberec. Mesto Ružomberok nebude prvé, ktoré sa vyberie touto cestou. Podobný spôsob už funguje v Bratislave, Martine, či Spišskej Novej Vsi.

zdroj: liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM