Jozef Milan Samospráva

Poslanecký zbor schválil navýšenie dotácie pre prevádzkovateľa Zimného štadióna

Poslanci ružomberského zastupiteľstva na minulotýždňovom rokovaní schválili navýšenie dotácie prevádzkovateľovi zimného štadióna firme Elit Centrum. Zmluvná dotácia bola dohodnutá vo výške 94.600 eur na jeden rok, po novom to bude o 30.250 eur viac.

Ilustračný obrázok k článku Poslanecký zbor schválil navýšenie dotácie pre prevádzkovateľa Zimného štadióna
Foto: Jozef Milan

Koncesná zmluva o prevádzkovaní Zimného štadióna je uzatvorená na dobu určitú 10 rokov, s možnosťou vypovedať zmluvu pri porušení zmluvných povinnosti počas celej doby. Zmluva uložila koncesionárovi vykonať investície na štadióne do roku 2015 v rozsahu 115.000 € z vlastných finančných prostriedkov. Nájomca – podľa dôvodovej správy pre poslancov – vykonal nielen predpísané stavebné práce (okrem uzamykateľných skriniek pre verejné korčuľovanie), ale aj ďalšie v hodnote 94.585 €. Navrhol ich zaradiť do ďalších etáp rekonštrukcie spolu s výdavkami na stavebné práce vo výške 170.000 €. Spolu ide o výdavky navyše v sume 264.585 €.Tieto stavebné úpravy majú zabezpečiť stav zimného štadióna, kedy už nebudú potrebné zásadné investície do jeho prevádzky, vnútorného a vonkajšieho vybavenia.

Vedenie mesta a poslanci

Vedenie mesta súhlasilo so žiadosťou konateľa Elit Centrum, s. r. o. Jozefa Horvátha s navýšením ročnej dotácie o 33.000 € na novú sumu 127.600 €. Športová komisia spolu s pozvanými poslancami vykonala prehliadku vnútorných i vonkajších priestorov. Komisia zo zoznamu prác navyše odporučila vyradiť rekonštrukciu administratívy ZŠ a fitness miestnosti za 22.000 €, čo znižilo požadovanú sumu z 33.000 € na 30.250 € ročne (za 8 rokov ide o čiastku 242.000 €). „Viacerí poslanci sme sa boli osobne presvedčiť, či prevádzkovateľ uskutočnil zmluvne dohodnutý rozsah potrebných stavebných úprav vo vlastnej réžii,“ uviedol predseda mestskej športovej komisie Ľubomír Kubáň. Komisia preto nemala zásadnejšie výhrady k navýšeniu ročnej dotácie. „Podmienili sme to však tým, aby odborní zamestnanci mesta vyhodnotili finančné náklady na jednotlivé uskutočnené stavebné práce a aby boli doložené projektmi s rozpočtami a následnými revíznymi správami,“ dodal predseda komisie.

Práca pre kontrolóra, vysporiadanie pozemkov a externé zdroje

Poslanci v schválenom uznesení požiadali hlavného kontrolóra o vykonanie kontroly vecného a finančného plnenia koncesnej zmluvy. Primátora Igora Čombora požiadali, aby mesto rokovalo v Ministerstvom vnútra o vysporiadaní niektorých pozemkov v areáli ZŠ, ktoré sú vo vlastníctve SR, a ktoré by mohli slúžiť ako parkovacie plochy. Oddelenie investícií a nákupu MsÚ má úlohu spracovať posúdenie opodstatnenosti prác a výšky finančných nákladov na jednotlivé stavebné práce na Zimnom štadióne. Pre budúcnosť je však najdôležitejšia komplexná rekonštrukcia chladiacej technológie, preto bude potrebné čo najskôr získať externé zdroje na rekonštrukciu chladiaceho systému a strojovne.

Súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…tnemu-198311

zdroj: rk24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM