Eliška Šándorová Rôzne

POTULKY PO SLOVENSKU: V skanzenoch to stále žije. Čo tak svadba v najstaršom z nich?

Skanzeny nie sú zďaleka iba domčeky ako z rozprávky, v ktorých zastal čas. Mnohé sú dodnes bydliskom stoviek ľudí. Moderný život v nich pulzuje natoľko, že netradičné miesto si vyberajú mladí aj na uzavretie sobáša!

Ilustračný obrázok k článku POTULKY PO SLOVENSKU: V skanzenoch to stále žije. Čo tak svadba v najstaršom z nich?
Zdroj: TASR

Fenomén skanzenov sa na Slovensku, podobne ako v ostatných európskych krajinách, udomácnil na základe škandinávskeho vzo­ru.

„Pomenovanie vzniklo podľa prvého múzea v prírode, ktoré bolo v roku 1891 zriadené v parku Skansen vo švédskom Štokholme,“ objasnila historička a etnologička Katarína Nádaská. Vysvetlila, že do skanzenov sa umiestňujú najmä hmotné kultúrne pamiatky, obyčajne stavby, ktoré nie je možné chrániť na ich pôvodnom mieste, napríklad v súvislosti so stavbou priehrad, diaľnic či inej novej výstavby.

Najstarší je na východe

Celkovo je na území Slovenska desať takýchto múzeí v prírode. „Vôbec najstarším slovenským skanzenom na území Slovenska je Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré vzniklo v roku 1965, najväčším skanzenom je zasa Múzeum slovenskej dediny v Martine, v ktorom sú umiestnené reprezentatívne budovy ľudovej architektúry z celého Slovenska,“ spresnila Nádaská.

Čítajte aj: Skanzen bez bariér: Ľubovňa je prístupná aj pre nevidiacich a nepočujúcich

Bardejovský skanzen otvorili v roku 1965. Na ploche zhruba dvoch hektárov sa nachádza 28 drevených stavieb, z ktorých sú len dve kópie, ostatné exponáty sú originály hlavne z horného Šariša a severovýchodného Zemplína.

"Máme tu domčeky a sýpky typické pre tento región. Sakrálne pamiatky pochádzajú z 18. storočia. V skanzene sa nachádzajú drevené chrámy zo Zboja a Mikulášovej, v ktorých sa pravidelne konajú liturgie. " uviedol pre TASR etnológ Lukáš Jonov.

V skanzene v Bardejovských kúpeľoch si v sobotu 9. júla povedali svoje áno snúbenci, ktorí si tento najstarší skanzen na Slovensku vybrali na uzavretie sobáša pre jeho jedinečnú kulisu. Konajú sa tu aj krsty a ďalšie cirkevné obrady. Návštevníkov sa snažia prilákať aj rôznymi podujatiami. Najbližšie sa bude konať 24. júla prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru.

Život baníkov i poľnohospodárov

Objekty dokumentujúce poľnohospodársku minulosť Slovákov predstavuje skanzen, ktorý je súčasťou Slovenského poľnohospodárskeho múzea (SPM) v Nitre. Nachádza sa v ňom 33 objektov a je čo obdivovať.

Skanzen v súčasnosti predstavuje objekty školy z Divína, mliečnice z Čifár, pálenice z Moravského Lieskového, lisovne oleja – klasickú ľanovú zo Žirian a strojovú zo Soli, voštinársky záboj z Budikovian, valcový mlyn z Cakova, kamenný mlyn z Frankovej.

Čítajte aj: Dedinka pri Bystrici sa pýši skutočnou pozoruhodnosťou: Unikát, ktorý ašpiruje na zápis do Guinnessovej kni­hy!

V areáli skanzenu môžu návštevníci obdivovať aj vinohradnícky hajloch z Hontianskych Nemcov, pekáreň z Veľkého Bielu či salaš zo Spišskej Belej. Počas podujatí organizovaných v areáli múzea môžu návštevníci vidieť ukážky lisovania oleja na klasickom lise, drvenia konopného vlákna na stupe a pečenia osúchov v pekárni.

Pohľad na prácu baníkov v autentickom prostredí bane ponúka už 13 rokov verejnosti Hornonitriansky banský skanzen v správe neziskovej organizácie Združenie na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry.

Milióny návštevníkov láka Liptov

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, ktoré turisti poznajú aj ako skanzen ľudovej architektúry a stredovekých staviteľských pamiatok regiónu Liptov, navštívili počas 25-ročnej existencie takmer dva milióny ľudí.

Od ostatných múzeí v prírode sa odlišuje predovšetkým formou zástavby a skladbou objektov. Podľa riaditeľa Liptovského múzea v Ružomberku Martina Krupu je skanzen v Pribyline obrazom stredovekého sídla s výsadami a právami mestečiek.

„Múzeum liptovskej dediny je jediné svojho druhu na Slovensku. Nikde inde nenájdete stret ľudovej a historickej kultúry s našou pýchou – Tatrami. Máme tu spojenie vidieckej a stredovekej histórie s našimi veľhorami. Je výnimočné, zasadené v prírode a tiež je tu jedinečná zástavba. Presne preto učarovalo múzeum aj filmárovi Jurajovi Jakubiskovi, pretože je čarovné a rozprávkové,“ povedal pre TASR.

Čítajte aj: POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Domy, ktoré sa v skanzene nachádzajú, sú z niekoľkých liptovských dedín, prevažne z oblasti zatopenej vodným dielom Liptovská Mara.

Navštíviť môžete aj miniskanzen nachádzajúci sa na okraji Medzilaboriec, ktorý predstavuje návštevníkom tradičný život Rusínov. Alebo zájsť do pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v obci Osturňa v okrese Kežmarok. Je to rozsiahla podhorská obec s typickými goralskými domčekmi, v ktorej dodnes žije približne tristo obyvateľov.

Ilustračné foto, TASR

skanzeny
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM