Ivana Milanová Správy Správy

Poznáme čísla z minulého roka: V žilinskej župe bolo zamestnaných 163.672 osôb

Žilinský kraj bol na treťom mieste v zamestnanosti s pomedzi všetkých krajov Slovenska s podielom 11,6 %. Skúste hádať v ktorom okrese rástla zamestnanosť najpomalšie?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme čísla z minulého roka: V žilinskej župe bolo zamestnaných 163.672 osôb
Zdroj: TASR

Z okresov Žilinského kraja je podľa nej dlhodobo najvyšší podiel zamestnaných v okrese Žilina. „S počtom 56.820 fyzických osôb tvorili v rámci Žilinského kraja viac ako tretinu zamestnancov v kraji. Podiely ostatných okresov sa pohybovali v rozpätí od 1,7 % v Turčianskych Tepliciach do 15,3 % v Martine,“ uviedla Holienčíková.

Medziročný nárast zamestnanosti dosiahol v Žilinskom kraji 2,9 %. „K výraznejšiemu rastu počtu zamestnancov v rámci ekonomických činností došlo v činnostiach v oblasti nehnuteľností (o 25,1 %) a v odborných, vedeckých a technických činnostiach (o 16,5 %). V kľúčových priemyselných odvetviach Žilinského kraja – vo výrobe motorových vozidiel sa počet zamestnancov oproti roku 2014 zvýšil o 10,7 % a vo výrobe strojov a zariadení sa počet zamestnancov medziročne znížil o 1,1 %,“ dodala Holienčíková.

Zamestnanosť rástla v ôsmich z jedenástich okresov Žilinského kraja. „Najvýraznejšie (8 % a viac) sa zvýšila v Kysuckom Novom Meste a v Čadci. Najpomalšie tempo rastu mala v okresoch Ružomberok (1,3 %) a v Turčianskych Tepliciach (1,6 %). Medziročne klesla zamestnanosť v troch okresoch – o 4,4 % v okrese Bytča, v okrese Liptovský Mikuláš o 2,4 % a v okrese Dolný Kubín o 0,1 %,“ uzavrela Holienčíková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM