Eva Milanová Rôzne Správy

POZNÁVAJTE LIPTOV: Meandre Lúžňanky

Pozývame na ďalšiu z jesenných vychádzok na jedinečné miesto široko ďaleko. Tentoraz predstavujeme mimoriadny úkaz. Bude sa Vám zdať, že voda tečia akoby dokopca.

Ilustračný obrázok k článku POZNÁVAJTE LIPTOV: Meandre Lúžňanky
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Na konci dediny Liptovská Lúžna, tesne pod hrebeňom Nízkych Tatier sa nachádza na ľavej strane cesty niva, kde riečka vytvára dojem, že tečie hore kopcom. V niektorých miestach sa meandre toku približujú tak, že ich jednoducho preskočíte.

Toto miesto je zaujímavým prírodným úkazom a je chráneným prírodným územím o výmere 1,74 ha. Nachádza sa v nadmorskej výške cca 880 – 900 m. Chránené územie zaberá časť nivy meandrujúcej Lúžňanky.

Geologicky je prírodná pamiatka tvorená najmä pestrými brdlicami spodného triasu, ktoré boli čiastočne odnesené. Zo severnej a južnej strany vystupujú granitoidné horniny – autometamorfované biotitické a dvojsľudné granity a mohutné polohy kremencov.

Najpôsobivejší a najväčší prietok vody v meandroch je od marca do mája.

Príroda tu predvádza naozaj výnimočné divadlo jednoduchým spôsobom kľukatého toku vody, ktorá za prahom nivy naberie rýchly spád do doliny.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Ako sa vraví, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Pozrite si krátke video z Meandrov.

Zdroj: YouTube.com

Medokýše v Liptovskej Lúžnej

Keď sa už vyberiete do Liptovskej Lúžnej spoznávať Liptov, vezmite si so sebou pár prázdnych fliaš na medokýš. V tejto obci ich nájdete viacero. Prameň Maťo sa nachádza nedaľeko cesty v úzkej ľavobočivej uličke asi v trištvrte dediny. Ďalší prameň s chutnou minerálkou je Kubo v južnom svahu nad dedinou a v doline v Banskom pod prístreškom, asi 2,5km od dediny. Prechádzka do peknej doliny sa oplatí aj kvôli sviežej chuti vody.

Voda z tunajších medokýšov je prírodná, slabo mineralizovaná, hydrouhličitanovo – sírová, vápenato – horečnatá, uhličitá, studená a hypotonická.

Zdroj: napant .sk, sazp.sk/

POZNÁVAJTE LIPTOV: Meandre Lúžňanky
13
Galéria
Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM