Ivana Milanová Kultúra

POZVÁNKA: Týždeň kresťanskej kultúry

OZ Výchova umením – EduArt, Mesto Ružomberok,  Katolícka univerzita v Ružomberku a Spoločnosť Ježišova Vás srdečne pozývajú na prvý ročník Týždňa kresťanskej kultúry v Ružomberku, ktorý sa bude konať v termíne od 9. – 15. máj 2016.

Ilustračný obrázok k článku POZVÁNKA: Týždeň kresťanskej kultúry
Zdroj: Mesto Ružomberok

Počas TKK na Vás čaká bohatý program zameraný na kultúru a kresťanské hodnoty. Podujatia sa koná pod záštitou primátora mesta MUDR. Igora Čombora, PhD.

Zámerom TKK je poukázať na tradíciu kultúry a kresťanských hodnôt, ktoré sú v našom meste evidentné. Týždeň kresťanskej kultúry je apolitické občianske podujatie, ktorého cieľom je vytvoriť priestor pre verejnú diskusiu o mieste kresťanskej kultúry v dejinách, ale najmä v súčasnom živote mesta Ružomberok a jeho občanov. TKK má ambíciu stať sa tradíciou, ktorá by v meste Ružomberok každoročne v priebehu jedného týždňa skoncentrovala viacero podujatí osvetového a umeleckého charakteru.

Slávnostné otvorenie prvého ročníka Týždňa kresťanskej kultúry sa uskutoční v pondelok 9. 5. o 16:00 hod. v priestoroch Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku. Program otvorenia bude pozostávať zo sprístupnenia výstavy dokumentov a fotografií rodiny Munkovcov – kandidátov na blahorečenie a z iniciácie knihy Juraja Kuniaka a Jána Kudličku „Rosa Mystika“ podnecujúcu otázky o podobách a úlohe súčasného spirituálneho umenia.

V stredu sa dianie presunie do centra mesta Ružomberok. V synagóge začne o 16:30 vernisáž výstavy fotografií Svet očami viery, počas ktorej budú ocenené víťazné práce autorov v jednotlivých tematických kategóriách: sakrálny motív, viera v živote človeka a príroda. Po nej bude nasledovať verejná dišputa o kresťanskej kultúre pod názvom Kresťanstvo – kultúra – hodnoty. Diskutovať budú: doc. ThDr. Art. Lic. Rastislav Adamko, PhD., m. prof. KU, prof. Dr. phil. fac. theol. Peter Volek, Mgr. Katarína Matušková, PaedDr. Edita Príhodová, PhD. a – ako hosť – Mons. Marián Gavenda. Moderuje: doc. PhDr. ThDr. Stanislav Košč, PhD.

V synagóge bude podujatie pokračovať aj v nasledujúci deň tj. 12. 5. o 18:00 hod. Priestor dostanú ružomberských architekti, výtvarníci, hudobníci, ako aj široká verejnosť. Témou bude „Tvorba sakrálneho priestoru v súčasnej architektúre“ o otázka, čo robí posvätný priestor „posvätným“? Piatkový podvečer bude patriť gospelovej hudbe. Do kina Kultúra Vás 13. mája o 19:30 pozývajú ružomberské skupiny Juventus „Oldies“, Stano Košč a Kéfas. Týždeň kresťanskej kultúry ukončí organový recitál v podaní Davida di Fiore v kostola Povýšenie sv. Kríža obsahujúci aj dielo ružomberského hudobného skladateľa Petra Machajdíka.

Celkový program nájdete na plagáte v našej fotogalérii.

POZVÁNKA: Týždeň kresťanskej kultúry
2
Galéria
Zdroj: Mesto Ružomberok
Zdroj: Mesto Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM