Jozef Milan Rôzne

Prázdniny detí z Detského domova: Aj výťažok z benefičného koncertu pomôže

Detský domov v Ružomberku (DeD) v súčasnosti poskytuje náhradný domov pre 65 detí. Ich prázdniny sú závislé aj od zdrojov, ktoré poskytnú darcovia. Benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle, ktorý sa začiatkom júla uskutočnil na Námestí A.Hlinku, taktiež napomôže pokryť nutné náklady.

Ilustračný obrázok k článku Prázdniny detí z Detského domova: Aj výťažok z benefičného koncertu pomôže
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk

Deti z Detského domova v Ružomberku trávia letné prázdniny rôzne. Časť detí, ktoré majú tú možnosť, sa vráti na celé obdobie, alebo jeho časť, do svojej biologickej, resp. širšej rodiny (starí alebo krstní rodičia,…). Siroty a polosiroty a deti z úplne nefunkčných rodín musia prežiť aj letné obdobie v domove. „Pre tieto deti sa snažíme zabezpečiť prázdninový pobyt mimo našich priestorov. Minulý týždeň ich odišlo 38 na chatu Havranovo v Belianskej doline na Turci, kde strávia 15 dní. Pre ilustráciu, takýto tábor stojí zhruba 7,5 tisíca eur,“ povedal riaditeľ DeD v Ružomberku Štefan Likavčan a dodal, že v tomto roku majú ešte pripravený výmenný pobyt pre 10 detí v Poľsku. Pri Katowiciach v meste Dabrowa Górnicza funguje detský domov, s ktorým majú už druhý rok nadviazanú družbu. Časť peňazí z benefičného koncertu bude použitá aj na tento účel.

Večer ľudí dobrej vôle

Nadácia Prameň, ktorá benefíciu spolu s Mestom uskutočnila, pomáha hendikepovaným spoluobčanom, sociálne slabším rodinám, deťom a mládeži. „Zavolal mi mestský poslanec Michal Slašťan a informoval ma o možnosti získať financie v rámci benefičného koncertu nadácie Prameň. S jej správcom pánom Martinickým sme neskôr dohodli podrobnosti. Očakávaný obnos pre náš domov by sa mohol pohybovať niekde medzi dvomi až tromi tisíckami eur,“ objasnil postup Štefan Likavčan, ktorý takúto ponuku samozrejme veľmi uvítal.

Získavanie zdrojov

Každé euro je pre DeD dôležité, lebo napríklad práve letné aktivity potrebujú aj mimorozpočtové zdroje. Ich získavanie je čoraz ťažšie aj preto, lebo žiadateľov je veľa. „Našim najväčším donorom je domáce Mondi SCP. Pomáhame si aj prostredníctvom 2% dane z príjmov, keďže máme založené Občianske združenie Nezábudka, cez ktoré je možné prispieť na našu činnosť,“ uzavrel riaditeľ DeD v Ružomberku.

Súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…berku-178967

Prázdniny detí z Detského domova
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM