Ivana Milanová Iné športy

Predstavte si hrať 6 šachových partií naraz a pritom sa ani raz nepozrieť na šachovnicu

O tom, že je to možné, nás presvedčil v súčasnosti 8. najlepší hráč na Slovensku a najlepší hráč Liptova, obrovský talent, Juraj Druska (21 rokov). Mimochodom päť zo šiestich simultánok naslepo vyhral a jedna sa skončila remízou. Partie s ním nehrali žiadni amatéri.

Ilustračný obrázok k článku Predstavte si hrať 6 šachových partií naraz a pritom sa ani raz nepozrieť na šachovnicu
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 30. apríla sa v priestoroch Základnej školy v Liskovej odohral nevídaný zápas. Proti Jurajovi Druskovi nastúpili šiesti hráči. Medzinárodný rozhodca Ladislav Demko, skúsený hráč Ondrej Kučka, stabilný hráč OŠK Lisková Jozef Mrva, krajská majsterka stredných škôl Veronika Majerová a dvojica ostrieľaných seniorov z ŠK Ružomberok Milan Hajtmanský a Karol Pudiš. Na tomto zápase by nebolo nič zvláštne, veď šachové simultánky sa hrajú bežne. No hrať naraz šesť partií bez toho, aby ste sa vôbec pozreli na šachovnicu je takmer neuveriteľné. Šachovnica, čiže 64 čiernych a bielych polí je označená číslami a písmenami abecedy a tak Juraj Druska oznamoval pomocou šachovej notácie viac než štyri hodiny svojím súperom ťahy, ktoré v mysli vykonával.

Po štyroch hodinách prišli prvé výsledky a to víťazstvo nad Ladislavom Demkom a Ondrejom Kučkom. Chvíľu na to nasledovala gentlemanská remíza dobre hrajúcej Veroniky Majerovej a svoje štyri a pol hodinové exhibičné vystúpenie Juraj zakončil tromi víťazstvami aj nad zvyšnými súpermi.

Ako sa vyjadril dlhoročný funkcionár a seniorský reprezentant Slovenska Metod Močáry, Juraj má obrovský talent a je jeden z milióna, čo potvrdil na konci exhibície aj predseda šachového klubu Ružomberok a organizátor simultánky Marek Zelnický, ktorý len krútil hlavou a nechápal ako niekto môže odohrať takýmto spôsobom šesť partií a zároveň ani jednu neprehrať.

Juraj Druska z Liptovskej Teplej je 21 ročný študent Univerzity Komenského. Čo je na Jurajovi zaujímavé, že napriek tomu, že patrí k najlepším hráčom na Slovensku, nikdy nemal pravidelného šachového trénera, skôr sa v šachu vytrénoval sám. Juraj plánuje tento svoj výkon zopakovať, ale tento krát až proti ôsmym hráčom naraz. Ešte pred tým, si však Juraj zmeria sily na veľmi silne obsadených majstrovstvách Európy, ktoré budú v polovici mája v Kosove. Následne na to ho čaká 4. júna exhibícia v rámci Chessfestu, kde si Juraj zmeria sily so slovenským reprezentantom Štefanom Mazúrom v živom šachu, keď proti sebe odohrajú zápas so zaviazanými očami a ich ťahy budú na obrej šachovnici vykonávať ľudia prezlečení za živé figúry.

Zdroj: Tomáš Matušák – ŠK Ružomberok

Čítajte tiež: http://ruzomberok.dnes24.sk/…cnici-237245

http://ruzomberok.dnes24.sk/…ajaca-237264

http://ruzomberok.dnes24.sk/…vykon-237308

Predstavte si hrať 6 šachových partií naraz a pritom sa ani raz nepozrieť na šac
5
Galéria
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM