Kultúra

Príbeh výstavby Univerzitnej knižnice KU je zaznamenaný v knihe

Verbum – vydavateľstvo KU vydalo knihu Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku. Publikácia ponúka podrobne zmapovaný príbeh výstavby ružomberskej akademickej bibliotéky, doplnený zaujímavými rozhovormi, s výrazným akcentom na vizuálnu stránku.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh výstavby Univerzitnej knižnice KU je zaznamenaný v knihe
Foto: Jozef Milan

„Srdce univerzity začalo biť 25. septembra 2013. Vďaka tomuto srdcu sa chce Katolícka univerzita dostať k človeku, do jeho vnútra pre pochopenie celého jeho života i osudu. Univerzita chce byť prítomná aj v jeho intímnom prežívaní viery, chce sa stretávať s každým človekom v jeho dialogickej bytnosti, s ľuďmi rôznych kultúr aj dvoch pľúc – cirkví Východu a Západu, o ktorých hovoril svätý Ján Pavol II. Chce byť spoluprítomná, keď človek zostupuje v tichu do svojej hĺbky, aby vypočul reč svojej duše,“ napísal v úvode knihy bývalý rektor KU Tadeusz Zasępa. Na 128-stranách sa čitateľ dozvie, ako vznikala myšlienka stavby knižnice, ako budova z mesiaca na mesiac rástla do výšky, dočíta sa o tvorcoch a realizátoroch tohto projektu a nechýba ani bohatý obrazový archív.

Moderne spracovanú publikáciu ilustruje takmer stovka profesionálnych fotografií od Vladimíra Yurkovica (držiteľa Národnej ceny za dizajn, víťaza London International Advertising Awards), Martina Buznu (víťaza študentských súťaží vo fotografii) a Antona Kulana (ktorý v rokoch 2011–2012 pravidelne zaznamenával výstavbu). Knihu do tlače pripravil grafik Tibor Záhorec z firmy Plus Em. „Tým, že knižnica je moderné dielo, aj kniha je moderná, dynamická, nenudí. Ale knižnica je tu taktiež pre budúce generácie, a preto aj naša kniha má byť akýmsi odkazom a pamiatkou pre budúcnosť,“ povedal Tibor Záhorec.

Publikáciu, ktorá sa tlačila vo Vydavateľstve Michala Vaška, si možno zaobstarať na centrálnom infopointe priamo v UK KU na Hrabovskej ceste 1A.

text: ku.sk; foto: Martin Buzna;

Univerzitná knižnica KU
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM