Jozef Milan Rôzne

Primátor mesta v Čutkove: Záchranné a bezpečnostné zložky ochraňujú šťastné detstvo

Mesto Ružomberok, Mestská polícia a Centrum voľného času Elán pripravili v piatok v Čutkovskej doline pre deti zaujímavý program Bezpečne do školy, v ktorom policajti, hasiči, záchranári a zdravotníci odprezentovali svoju prácu. V úvode podujatia sa deťom prihovoril primátor Ružomberka Igor Čombor.

Ilustračný obrázok k článku Primátor mesta v Čutkove: Záchranné a bezpečnostné zložky ochraňujú šťastné detstvo
Foto: Jozef Milan

Do programu sa zapojili: Policajný zbor SR, Zbor väzenskej a justičnej stráže, Hasičský a záchranný zbor, Slovenský červený kríž, Horská záchranná služba a Rýchla zdravotnícka pomoc. Igora Čombora sme požiadali o pár myšlienok na tému deti a ich ochrana.

  • Všetky zložky sú tu na to, aby zvládli nejakú nepredvídanú udalosť, ale hlavne sú tu preto, aby zasiahli pri ohrození ľudského zdravia či života. Veľmi dôležitá je prevencia, ale keď sa už niečo stane, musí nastúpiť rýchlosť a profesionalita.

Je potrebné deti takto školiť?

  • Deti, ktoré začínajú chodiť do škôlky či školy, ale aj tie ostatné teraz po prázdninách, sa dostávajú do situácií, na ktoré nie sú pripravené, napr. cestou do školy prekonávajú rôzne prekážky, stretávajú veľa cudzích ľudí, dopravná situácia je dosť neprehľadná a nebezpečná. Na tieto nové situácia ich treba pripraviť, aby si dieťa nepoškodilo svoje zdravie, pretože zdravie je strašne dôležitá vec, a hlavne pre rozvíjajúci sa detský organizmus.

Mesto pripravilo akési náhradné vyučovanie…

  • V tejto oblasti je najlepšia ukážka praktickej činnosti, lebo je lepšie raz vidieť, ako desaťkrát o tom rozprávať. Tu v peknom prírodnom prostredí im názorne ukážu, čo so svojou technikou či policajti aj so psami robia a dokážu.

Šťastné detstvo a zdravie

  • Zdôraznil som, že niet nešťastného detstva, je len šťastné detstvo, pretože detský vek je taký dynamický, detské sily sa nadobúdajú a zároveň zväčšujú. Detstvo a mladosť je najkrajší vek, vek nádeje. Každý deň prináša nové hry, poznatky, priateľstvá. A jediné, čo by mohlo ohroziť takýto vývoj dieťaťa, by bolo poškodenie zdravia.

Vaše detstvo

  • Moje bolo šťastné, pretože vtedy bola taká doba, že v rodine bolo širšie zázemie – tety, ujcovia, strýkovia, bratranci, susedia; žilo sa v komunite, ktorá si viacej pomáhala, vzťahy boli srdečnejšie. Starí rodičia viacej pomáhali pri výchove, čo znamená, že na to dieťa vždy mal niekto čas. Doba sa zmenila, sú iné problémy, sú iné výhody, ale aj nevýhody.
Program Bezpečne do školy
26
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM