Jozef Milan Samospráva

Primátor vytvoril skupinu s nadštandardnými platmi, avizuje racionalizáciu

Mestskí poslanci na januárovom rokovaní zobrali na vedomie zmenu organizačnej štruktúry Mestského úradu. Bol zrušený útvar marketingu a komunikácie, ktorý bol nahradený útvarom kancelárie primátora mesta. Polemiku vyvolalo mzdové ohodnotenie novej skupiny.

Ilustračný obrázok k článku Primátor vytvoril skupinu s nadštandardnými platmi, avizuje racionalizáciu
Foto: Jozef Milan

Dôvodmi na uskutočnenie uvedenej zmeny je – podľa preloženého materiálu – realizácia volebného programu primátora mesta a predovšetkým zabezpečenie vyšších finančných prostriedkov z externých zdrojov na príjmovej strane rozpočtu mesta. Ako uviedol portál liptov.sme.sk primátorov štvorčlenný tím si mesačne rozdelí viac ako 7 700 eur. „Vytvárali sa dve nové miesta a dvom už existujúcim sa pozmenila mzda. Ide o vedúceho kancelárie primátora a asistenta primátora, sekretariát a šoféra," povedal Michal Praženica, asistent ružomberského primátora.

Námietky poslanca

Mzdové ohodnotenie útvaru kancelárie primátora mesta bude na platoch stáť mesto ročne takmer 93-tisíc eur. Plat sa zvýši aj prednostovi mestského úradu, a to o 15–tisíc eur ročne. Časť poslancov s uvedenými platmi nesúhlasila. „Navrhujem, aby vedenie mesta najprv preukázalo svoju životaschopnosť, a to, ako plní aspoň časť z väčších cieľov, ktoré si vytýčilo. Myslím si, že potom nikto nebude mať zásadný problém, aby sa to odrazilo na mzdovom ohodnotení tých, ktorí sa o to pričinili,“ vysvetlil poslanec Miroslav Zuberec. Jeho návrh nebol poslancami prijatý.

Dôvody primátora

Primátor Igor Čombor odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že od tejto skupiny zamestnancov očakáva nadštandardné výkony: „Nechcem im dávať lehoty na to, či sa osvedčia. Potrebujem, aby pracovali hneď. Ak uvidím, že ich práca neprináša také výkony, aké očakávam, sám navrhnem zníženie ich platu. Sľúbil som voličom, že vnesiem do mesta iný trend. Vytvoril som skupinu, do ktorej som postavil nových ľudí a očakávam od nich, že sa nám podarí priniesť do rozpočtu mesta oveľa väčšie externé zdroje a investície ako dosiaľ. Vyžadujem od nich zodpovednú prácu, ich pracovná doba bude trvať dvadsaťštyri hodín denne, a na to treba aj dostatočnú finančnú motiváciu.“ Igor Čombor dodal, že celkový objem mzdových prostriedkov na platy úradníkov sa v priebehu roka vyrovná s uplynulým obdobím. „Na radnici sa budú robiť racionalizačné zmeny,“ uzavrel primátor.

Zdroj: liptov.sme.sk/ rk24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM