Rastislav Búgel Rôzne Rôzne

Pripravovaná pasca na cestných pirátov: Na TÝCHTO miestach v Ružomberku a okolí pribudnú nové radary

Polícia a rezort vnútra sa pripravujú na poriadne radikálny krok. Na cestách po celom Slovensku pribudne množstvo radarov. Chýbať nebudú nielen mobilné, ale aj stacionárne. Pozrite si, kde v Ružomberku a okolí budú hliadkovať.

Ilustračný obrázok k článku Pripravovaná pasca na cestných pirátov: Na TÝCHTO miestach v Ružomberku a okolí pribudnú nové radary
Zdroj: TASR

Objektívna zodpovednosť na našich cestách funguje už istý čas. Vodiči, ktorí porušili predpisy, tak už nemusia byť zastavení na mieste, ale obálka s oznámením o pokute za daný priestupok im dorazí poštou.

Až 1300 nových radarov

Tak ako nás pred časom informoval Petar Lazarov z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra, na cestách po celom Slovensku by malo pribudnúť viac ako 1300 mobilných a stacionárnych radarov. Rezort pripravuje mapu lokalít, na ktorých bude nová technika na vodičov dozerať. Inštitút objektívnej zodpovednosti tak postupne prejde do plne automatickej roviny. V opise predmetu zákazky sa zatiaľ uvádza celkovo 739 umiestnení radarov s presnými GPS súradnicami. Hovorca Peter Lazarov nám potvrdil, že dané údaje o umiestnení novej techniky sú správne a aktuálne.

Znižovanie korupcie a úmrtí

Rezort vnútra už vyhlásil tender na zabezpečenie novej monitorovacej techniky. Základnými cieľmi projektu je zvýšenie bezpečnosti a plynulosti na cestách, znižovanie škôd a počtu úmrtí pri dopravných nehodách, zníženie korupcie a zefektívnenie vyberania pokút. Celý systém musí priniesť úplnú automatizáciu procesov od rozoznania deliktu, spracovania dôkazových materiálov, spracovanie platobného rozkazu, všetko s čo najmenším zásahom obsluhy.

V kraji vyše osemdesiat

Na území Žilinského kraja má byť dovedna 82 nových radarov. Dvanásť sa zameria na zákaz predchádzania, 43 na rýchlosť jazdy, 10 na dodržiavanie „Stoj, daj prednosť v jazde“, jeden na zákaz otáčania a cúvania, 4 budú monitorovať prechádzanie cez železničné priecestia, 3 radary si posvietia na najväčšiu prípustnú hmotnosť, 9 na zákaz vjazdu, odbočovania a jeden bude monitorovať zákaz vjazdu nad 12 ton.

Plánované umiestnenie radarov v okrese Ružomberok

Zákaz predchádzania

  • Cesta I/18 medzi Černovou a Hubovou, pred odbočkou na Salaš Krajinka (od Černovej)
  • Cesta I/59 v Likavke, pred odbočkou na hrad Likava (od Ružomberka)

Rýchlosť jazdy

  • Ulica Dončova, pred Ev. kostolom
  • Cesta I/18 v Hubovej, zhruba 200 metrov za lavičkou do Švošova v smere Martin
  • Cesta I/59 v Likavke, pred odbočkou na hrad Likava (od Ružomberka)
  • Cesta I/59 v Liptovskej Osade, pred ukončením obce v smere Korytnica

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM