Rôzne Správy

Prírodná rezervácia Sliačske travertíny Rozkladá sa východne od osady Vy

Ilustračný obrázok k článku Prírodná rezervácia Sliačske travertíny

Rozkladá sa východne od osady Vy
Zdroj: Dnes24.sk

Prírodná rezervácia Sliačske travertíny

Rozkladá sa východne od osady Vyšný Sliač (časť obce Liptovské Sliače). Lokalita Sliačskych travertínov je jedinečná. Okrem bielych travertínových kôp a terás s pramennými krátermi tu možno pozorovať zriedkavý jav zvaný mofeta. Ide o pravidelné, rôzne intenzívne výrony plynov (CO2) z pramenného krátera. Výrony sú niekedy veľmi výrazné a spôsobujú občasný úhyn drobného vtáctva a iných menších živočíchov.

V lokalite sa nachádza viacero nikdy nemrznúcich minerálnych prameňov, siričitý prameň Teplica, zvaná aj Čertovica je umelo upravený na naberanie vody. Voda z týchto prameňov sa vyznačuje osobitým zápachom a blahodarnými účinkami. Je celoročne nezamŕzajúca s teplotou od 16°C do 20°C.

Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Skálie

Tak sa nazýva miesto hneď vedľa travertínov, nálezisko vzácneho archeologického materiálu, je dnes už podstatne zmenené. Miestni obyvatelia pri stavbách využili už takmer celkom jeho kameň nielen na povrchu, ale i v hĺbke, pričom porušili celé okolie. Nachádza sa tu travertínový kráter s priemerom asi 25 m, veľkosťou presahujúci kráter vo Vyšných Ružbachoch. Škoda, že v ňom nebuble voda. Je zasypaný zeminou a občas sa využíva ako ihrisko. Robotníci pracujúci v kameňolome túfovitého travertínu v Skálí 30. apríla 1928 vykopali spráchnivené kosti a niekoľko kovových predmetov v predhistorickom hrobe, prikrytom dvoma ploskými kameňmi a obsahujúcom bronzový poklad z mladšej doby bronzovej. Poklad šiestich mečov predstavuje reprezentačné produkty umeleckej remeselnej výroby tej doby. Štyri z mečov sú liptovského typu, dva sú z neplnou (jazykovitou) rukoväťou, čo je na Slovensku zriedkavosťou.

Zdá sa, že koncom doby bronzovej, keď sa Liptov stáva hustejšie osídleným, mení sa aj podoba jeho osídlenia. Súčasťou rezervácie je aj menší močiar s charakteristickým rastlinstvom a živočíšstvom. K Sliačskym travertínom sa možno dostať po úzkej asfaltovej ceste z osady Vyšný Sliač. Vezmite si znova fľaše na vodu.

Je to nádherné miesto dýchajúce tajomstvom ušlých vekov. Oplatí sa tam ísť a premýšľať o živote minulom aj terajšom.

POZNÁVAJTE LIPTOV: Sliačske travertíny - Skálie
28
Galéria
Foto: Eva Milanová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM