Tlačové správy

RADÍME: Koniec saunovaniu! Takto správne zateplíte svoj dom a vybabrete s horúčavou

Podľa klimatológov sa v letnom období teploty nad 30 °C stanú aj v našich zemepisných šírkach bežnými. Majitelia domov a bytov, ktorí plánujú zateplenie, by na to mali pri výbere tepelnej izolácie prihliadať. Materiál, ktorý v zime dom ochráni pred chladom, totiž nemusí odolať aj letnej horúčave.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME:  Koniec saunovaniu! Takto správne zateplíte svoj dom a vybabrete s horúčavou
Zdroj: Webnoviny.sk

Prestup tepla cez zateplenú stenu alebo strechu totiž prebieha inak v zime a inak v teplom letnom období. Keď je vonku chladno, v interiéri regulujeme vykurovanie tak, aby v ňom bola stále príjemná a stabilná teplota. Úlohou tepelnej izolácie, a teda aj celej konštrukcie, je zadržať čo najviac tepla vnútri. V lete na vonkajší povrch domu svieti slnko a teplota počas dňa postupne stúpa aj nad 30 °C. Obvodová stena a strecha sa zahrieva a prenáša postupne teplo do interiéru. Keď dosiahne tepelná vlna vnútorný povrch konštrukcie, vzduch v dome sa začne prehrievať. Keby tento proces trval do večera, bolo by to ideálne, pretože v noci sa vonkajšia teplota ochladí a teplo sa vyvetrá. Do večera je teda potrebné teplo „zdržať“ – v stene. Čím viac a čím dlhšie ho konštrukcia udrží, tým dom lepšie odolá dennej horúčave.

Zateplenie je správne navrhnuté vtedy, ak konštrukcia budovy dokáže akumulovať teplotu počas celého dňa až do večera a keď sa vonkajšia teplota zníži, následne môže nastať proces ochladzovania. „Pre spomalenie prehrievania by mali mať stavebné materiály schopnosť absorbovať do seba čo najviac tepla a čo najdlhšie ho zadržať. Pri tejto funkcii je dôležitá akumulačná schopnosť tepelnej izolácie a túto vlastnosť majú jednotlivé materiály rozdielnu,“ upozorňuje Miroslav Zliechovec, produktový manažér Knauf Insulation. „Množstvo tepla, ktoré dokáže izolácia uskladniť, závisí nielen od jej schopnosti izolovať, ale aj od jej hustoty a mernej tepelnej kapacity.“

Produkty na báze minerálnych vlákien lepšie zabraňujú prehrievaniu obvodových stien ako materiály na báze penových plastov práve vďaka dobrým hodnotám týchto parametrov. Minerálne dosky sú pri rovnakých rozmeroch ťažšie, ako penové tepelné izolácie a tak dokážu zadržať niekoľkonásobne viac tepla na dlhšiu dobu. „Je potrebné vyberať produkty z kamennej alebo sklenej vlny s čo najnižším súčiniteľom tepelnej vodivosti a v dostatočnej hrúbke. Odporúčané hodnoty lambdy pri izolácii šikmých striech sú od 0,035 W/m.K a nižšie a pri obvodových stenách je to 0,038 W/m.K a nižšie, pretože čím je táto hodnota nižšia, tým lepšie materiál izoluje,“ zdôrazňuje Miroslav Zliechovec. Spotrebitelia najčastejšie na fasádu volia minerálnu dosku Nobasil FKD S alebo jej novú verziu SmartWall so silikátovým nástrekom pre rýchlejšie lepenie. Na izoláciu šikmej strechy sú vhodné produkty zo sklenej minerálnej vlny, na trhu nájdeme aj ekologickú novinku bez formaldehydov, fenolov a pridaných farbív na báze technológie Ecose.

Faktor prehrievania berieme do úvahy aj pri výbere a inštalácii okien na stavbe, či pri rekonštrukcii. Ich nedostatočná schopnosť izolovať a nesprávne zatienenie môžu mať významný vplyv na prehrievanie interiéru. Najvýraznejšie ho pociťujú užívatelia podkroví s netienenými strešnými oknami. „Pri voľbe materiálov by sme mali tiež dbať, aby fasáda alebo krytina na šikmej streche nemala tmavú farbu, pretože táto priťahuje slnenčné lúče a dokáže zdvihnúť teplotu povrchu aj o niekoľko stupňov,“ dodáva Miroslav Zliechovec z Knauf Insulation.

foto: Knauf Insulation

RADÍME: Zateplenie musí chrániť aj pred horúčavami
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM