Lucia Lauková Rôzne Správy

RADÍME: Na vianočné nákupy s veľkou hotovosťou nechoďte, bezpečnejšia je karta

Pred Vianocami míňame najmä na nákup vianočných darčekov. V zápale štedrosti netreba zabúdať na bezpečnosť pri nakupovaní.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Na vianočné nákupy s veľkou hotovosťou nechoďte, bezpečnejšia je karta
Zdroj: TASR

Vianoce sa už nezadržateľne blížia a keďže sa v tomto období nakupuje častejšie ako v ktoromkoľvek inom období v roku, mali by sa dodržiavať určité pravidlá bezpečného nakupovania.

Možnosti platenia sú rôzne a je na každom, ktorú možnosť použije, či už platenie v hotovosti, bankovým prevodom, platobnou kartou, alebo dobierku. Každá zo spomínaných možností je zaručeným a bezpečným platobným nástrojom, pokiaľ sa dodržiavajú minimálne základné zásady bezpečného nakupovania.

Základné zásady

„Z hľadiska bezpečnosti je v tomto období určite rozumnejšie využívať na nákupy platobnú kartu než hotovosť. No ak sa už platbe hotovosťou nevyhnete, noste v peňaženke iba minimálnu hotovosť, pretože v tomto období je v obchodoch vyššia koncentrácia ľudí, a to nielen zákazníkov, ale aj zlodejov, čím sa zvyšuje riziko krádeží,“ radí Sylvia Ďatelinková, právnička kancelárie Bankového ombudsmana.

Platba prevodom

Podľa jej slov by sa platba prevodom mala zrealizovať s dostatočným časovým predstihom, keďže prevod medzi bankami, a to nielen tuzemskými, trvá istý čas, pričom samotná rýchlosť prevodu platby závisí od mnohých faktorov.

„Preto, ak chcete mať doma vianočné darčeky včas, mali by ste prevod platby realizovať ideálne počas pracovných dní, najlepšie pondelok až štvrtok, nakoľko cez víkendy a sviatky majú prevodné príkazy odlišné lehoty splatnosti. Ak platbu prevodom zadáte v piatok alebo cez voľné či sviatočné dni, mali by ste počítať s tým, že táto bude na účet príjemcu pripísaná najskôr až v najbližší pracovný deň,“ zdôrazňuje Ďatelinková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM