Prokop Slováček Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Kým oslávime Svätojánsku noc, spomenieme si na najstaršiu korytnačku sveta

Počasie bude konečne letné, zacvičíme si na spartakiáde, zablahoželáme Sidóniám a prevezieme sa novým tunelom Sitina.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Kým oslávime Svätojánsku noc, spomenieme si na najstaršiu korytnačku sveta
Zdroj: internet

Kto čakal na letné horúčavy, dočkal sa ich. Dnes bude na celom území slnečno. Popoludní pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 30 až 34, na Orave, Liptove a Spiši okolo 28 stupňov.

Blahoželáme Sidóniám

Ženské meno Sidónia má latinský pôvod a význam mena je „pochádzajúca zo Sidonu“, čo je mesto v dnešnom Libanone. Oslávenkyne sú typickým produktom dnešného uponáhľaného sveta. Vždy sa musia venovať nejakej činnosti. Pomáha im skvelá intuícia. Majú nos na riešenie problémov.

Kde si iní nevedia poradiť, tam ony riešia situácie obratom ruky. Svoje city držia vždy na uzde. Musia cítiť, že sú paniami situácie. Túto pozíciu si nenechajú za nič na svete vziať. Ak si muž k Sidónii nájde cestu, objaví toho najúžasnejšieho človeka pod slnkom.

PREČÍTAJTE SI AJ: Deti a alkohol: V lete stúpa riziko vzniku závislosti

Stalo sa vo svete

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň detských dediniek SOS, Svetový deň hádzanej i Beh olympijského dňa. Každoročne sa ním pripomína založenie Medzinárodného olympijského výboru. Štátny sviatok má Luxembursko a Moldavsko si pripomína Deň vyhlásenia suverenity (1990). V Európe oslavujeme Svätojánska noc (večer pred sv. Jánom).

2006 – V Austrálii zahynula Harriet, v tom čase najstaršia korytnačka na svete (vek 175 rokov). Narodila sa okolo roku 1830 a údajne patrila k vedeckým úlovkom prírodovedca Charlesa Darwina, ktorý ju priviezol do Británie z expedície na Galapágoch. Harriet bola druhou najstaršou korytnačkou, aká bola kedy zaznamenaná. Najstaršia, 188-ročná Tu'i alila, zahynula v roku 1965.

Stalo sa na Slovensku

1941 – Prezident vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) Jozef Tiso a vtedajšia slovenská vláda zverejnili vyhlásenie, podľa ktorého sa slovenská armáda pripojila k nemeckej armáde v boji proti vtedajšiemu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1955 – Začala sa v Prahe (dnes Česko) prvá celoštátna spartakiáda v bývalom Československu.

2007 – V Bratislave slávnostne otvorili tunel Sitina.

PREČÍTAJTE SI AJ: Českí dovolenkári tvrdia: Autobus už pred cestou nebol v poriadku

Skladba dňa

Narodeniny oslavuje speváčka menom Duffy. Na svet prišla v roku 1984. Waleská speváčka a textárka sa preslávila hitom Mercy, ktorý sa stal našou skladbou dňa. A keďže sa blížia letné festivaly, ponúkneme vám ju v špeciálnej živej verzii.

Duffy - Mercy
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM