Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Oblečte sa teplejšie a najmä do dažďa

Dnes sa pripravte na avizované prudké ochladenie. Pranostika hovorí, ak je na Vavrinca slnce, budú medu plné hrnce. Obloha bude zamračená, neminú nás búrky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oblečte sa teplejšie a najmä do dažďa
Zdroj: TASR

Západ: Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Najvyššia denná teplota 15 až 18 st.

Stred: Oblačno až zamračené, na juhu a východe územia spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Od severozápadu na viacerých miestach dážď, prehánky, miestami aj búrky. Najvyššia denná teplota 20 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý premenlivý, od západu postupne miestami severozápadný až severný vietor do 20 km/h, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Polojasno až oblačno. Na západe územia, a v priebehu dňa postupne aj inde, pribúdanie oblačnosti. Miestami dážď, prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 20 až 26 st.

Meniny má Vavrinec

Vavrinec je západoslovanské meno, prevzaté z latinčiny a jeho význam je „pochádzajúci z mesta Lorenta“. Vavrincovia sú od útleho detstva spokojní sami so sebou. Rodičia nemajú s nimi veľké problémy.

Študujú väčšinou s výborným prospechom a sú svedomití. Nadovšetko si vážia svoju rodinu a sú výrazne spoločenskí. V jedle a pití sú veľkí pôžitkári.

Stalo sa doma

1992 – Vznikla v Košiciach nezisková organizácia pre ochranu práv zvierat Sloboda zvierat.

2009 – V Bani Handlová v ťažobnom úseku Hornonitrianskych uhoľných baní Prievidza došlo k výbuchu horľavých plynov, ktorý si vyžiadal 20 ľudských životov.

Stalo sa vo svete

1960 – Narodil sa svetoznámy španielsky herec ANTONIO BANDERAS. Pre filmový svet ho objavil kontroverzný španielsky režisér Pedro Almodóvar, ktorý ho obsadil do svojich filmov ako napríklad Matador či Spútaj ma!. Širší filmový svet ho spoznal po účinkovaní vo filme Philadelphia, kde si zahral po boku Toma Hanksa.

2003 – Odohrala sa prvá svadba vo vesmíre, keď sa vzali veliteľ medzinárodnej vesmírnej stanice Jurij Malenčenko a jeho snúbenica Jekaterina Dmitrijevová.

Skladba dňa

Hudobným narodeninovým oslávencom je Mário Tománek (1966), gitarista skupiny Aya. Táto žilinsko-kubínska formácia vznikla v roku 1992. V októbri 1994 vydali svoj prvý album Aj ty, AYA?!. Hitmi z tohto albumu boli skladby Svet krásnych žien, Baby kakavové a Malý princ.

Ilustračné foto, TASR

AYA Maly princ
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM