Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Po prvý raz cez tridsať, teploty vystúpia poriadne vysoko. Stačí sa pozrieť Cez okno

V stredu 22. júna nás čaká pravé letné počasie, ktoré môže potešiť Paulíny, ktoré oslavujú meniny. Tradične ponúka aj pohľad do histórie a zaujímavú hudobnú vložku, ktorú obstará Jaroslav Filip.

Bude horúco

Síce čakajme malú a miestami prechodne zväčšenú oblačnosť a neskôr v priebehu dňa aj ojedinele prehánky alebo búrky (na východe môžu byť intenzívne), teploty ale po prvý raz v tomto roku prekročia hranicu tridsiatich stupňov.

Denné maximá očakávajme až na 33 stupňoch, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši bude okolo 26 st. Zafúka slabý premenlivý vietor.

Všetko najlepšie, Paulína!

Meno je latinského pôvodu, pričom význam je malá, skromná. Ide ale o extrovertné typy, ktorým záleží na názore druhých, sú pre blízkych veľkou oporou.

Zo známych osobností dnes oslavujú česká herečka a speváčka Pavlína Filipovská i slovenská spisovateľka Pavlína Sabolová-Jelínková

PREČÍTAJTE SI: Teplo ako v pekle. V Etiópii je najhorúcejšie miesto, kde žijú ľudia

História

V 1815 bol Napoleon I. Bonaparte po porážke svojho vojska pri Waterloo (18.6.1815) vyhostený na Ostrov svätej Heleny.

1898 – narodil sa nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque, ktorý patrí do tzv. stratenej generácie, ktorú výrazne ovplyvnila prvá svetová vojna.

V roku 1949 sa narodil skvelý hudobný skladateľ, herec a moderátor Jaroslav Filip. O šestnásť rokov neskôr prišiel na svet jeden z najlepších futbalistov slovenskej histórie Ľubomír Moravčík. V ten istý deň ako Moravčík má v rodnom liste aj americká oscarová herečka Meryl Streepová.

1994 a smutná správa v podobe smrti mladého talentovaného hudobníka Mareka Brezovského. Veľký hudobný a klavírny talent sa dožil len 20 rokov.

V 2009 sa na Slovensku začali vydávať cestovné pasy s dvoma biometrickými údajmi – digitálna fotografia v špeciálnom čipe na zadnej strane pasu a údaj o odtlačkoch prstov. Rovnako v tomto roku sa predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) stal Štefan Harabin.

Tento deň v roku 2013 je veľmi smutným pre rodiny horolezcov Antona Dobeša a Petra Šperku, ktorí zahynuli pod horou Nanga Parbat (8125 m) po útoku teroristického hnutia Taliban.

Jaro Filip – Cez okno

Rodák z Hontianskych Moraviec v okrese Krupina Jaroslav Filip (zomrel ako 51 ročný 11. júla 2000) zanechal na slovenskej hudobnej scéne veľkú stopu. Skvelý klavirista, textár a skladateľ hrával s Petrom Lipom, Dežom Ursínym i dvojicou Lasica – Satinský, rovnako tak stojí aj za tvorbou a úspechom Richarda Müllera.

Medzi jeho najväčšie hity patria Milovanie v daždi, Cigaretka na 2 ťahy, Spočítaj ma, či Cez okno a tú si aj hráme.

Jaro Filip, teploty
3
Galéria
Zdroj: TASR
Jaro Filip – Cez okno
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM