Kultúra

Recitátori a herci zo ZUŠ-ky Ľudovíta Fullu hviezdili na Vajanského Martine

Krajské kolo 60. ročníka celoslovenskej súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie, prózy a tvorbe divadiel poézie Vajanského Martin 2014 sa uskutočnilo na konci apríla v Martine. Literárno – dramatický odbor ZUŠ Ľudovíta Fullu z Ružomberka si odniesol tri prestížne ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Recitátori a herci zo ZUŠ-ky Ľudovíta Fullu hviezdili na Vajanského Martine
Zdroj: Dnes24.sk

Vajanského Martin je krajským postupovým kolom Hviezdoslavovho Kubína a jeho poslaním je rozšíriť tvorivý záujem a lásku študujúcej mládeže k tvorbe spisovateľov a básnikov. Literárno – dramatický odbor ZUŠ Ľ. Fullu v krajskej súťaži reprezentovali Marek Kendera, Anna Mišurová a divadelný súbor FIREBALL.

V živote človeka sú hviezdy veľmi blízko . . .

Marek Kendera

Marek Kendera si na prednes vybral aktuálny a dramatický text od Mohsina Hamida: Poprava. Skúsený recitátor nás zaviedol do radov Čečencov, ktorí v priamom prenose pre výstrahu usmrtili novinára. Na príprave textu Marek pracoval neúnavne dlhé hodiny, aby uchopil hlavnú myšlienku a precítene odovzdal posolstvo. Interpretácia textu nenechala porotcov na pochybách. Z prestížnej krajskej súťaže si Marek Kendera odniesol 2. miesto.

Anna Mišurová

Tradične sa do súťaže prihlásila bábkoherečka divadelného súboru OFINA, režisérka a pedagogička literárno – dramatického odboru Anna Mišurová, ktorá siahla po texte Vladimíra Patráša: Vzduch. Citlivá téma zaviedla poslucháčov do súčasného zvráteného obdobia, kedy človek prichádza o všetko a bojuje o základy svojej existencie. Anna Mišurová si za svoj prednes odniesla 1. miesto s priamym postupom na celoslovenskú sú­ťaž.

Literárno – dramatický odbor ZUŠ Ľ. Fullu

Literárno – dramatický odbor ZUŠ Ľ. Fullu sa prezentoval úspešne nielen poéziou a prózou, ale taktiež divadlom poézie. Divadelný súbor FIREBALL v priestoroch komorného divadla v Martine odohral pohybové predstavenie EVA podľa námetu Jána Bottu: Žltá ľalia. …posolstvo divadla poézie, v ktorom žena bojuje o svoju lásku a zamýšľa sa nad životom: je hriechom ľúbiť po smrti muža, je hriechom porušiť sľub vernosti… Divadlo poézie bolo nominované s priamym postupom na celoslovenskú súťaž Hviezdoslavov Kubín a ocenené 1. miestom.

Slová sú stopy, ktoré po sebe zanecháva niekto, kto nimi prešiel a prinútil nás vydať tón…

text a foto: Anna Mišurová

Vajanského Martin 2014
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM