Ivana Milanová Správy

Rekonštrukcia internátu KU v Ružomberku stála takmer tri milióny eur

Kompletne zrekonštruovaný vysokoškolský internát „blok C“ na Hrabovskej ceste slúži od začiatku aktuálneho akademického roka študentom tamojšej Katolíckej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia internátu KU v Ružomberku stála takmer tri milióny eur
Zdroj: TASR

Na rok trvajúcu rozsiahlu rekonštrukciu získala univerzita finančné prostriedky vo výške takmer 2,5 milióna eur z eurofondov prostredníctvom ministerstva školstva. Predstavuje to približne 95 percent výdavkov, zvyšných päť percent dofinancovala KU z vlastných zdrojov.

Súčasťou dlho očakávanej rekonštrukcie internátu bola aj nadstavba objektu o dve nové podlažia. Ubytovacia kapacita sa tak zvýšila z pôvodných 88 na 198 miest prevažne v dvojlôžkových izbách so samostatným hygienickým zariadením. Študenti majú k dispozícii aj kuchynky, práčovňu a spoločenskú miestnosť. Zámerom obnovy bolo predovšetkým výrazné zlepšenie poskytovaných služieb študentom KU.

Vedenie univerzity nezabudlo počas rekonštrukcie ani na študentov so špecifickými potrebami. V priestoroch internátu vybudovali bezbariérový prístup, výťah a ubytovacie priestory aj pre imobilných študentov.

„Nebolo jednoduché zabezpečiť financie a dodržať termíny. Preto som rád, že sa to všetko podarilo. Ďakujem všetkým zainteresovaným a najmä zamestnancom rektorátu, ktorí sa mimoriadne obetavo postarali, aby internát spustil svoju prevádzku v stanovenom termíne. Robíme to pre dobro a budúcnosť našej univerzity,“ skonštatoval rektor KU Jozef Jarab.

Budovu postavili v polovici 20. storočia. Slúžila ako ubytovňa pre pracovníkov vtedajšieho bavlnárskeho závodu. „V minulosti prešla táto budova len minimálnymi úpravami. Jej priestory boli zastarané a nezodpovedali súčasným požiadavkám,“ dodal Jarab.

Prečítajte si tiež:

Mestskú plaváreň nemá kto prevádzkovať: Je v havarijnom sta­ve!

Dlho chátrali, teraz sa tešia veľkej obľube: Natankujte si zdravú vodu z prameňov a to NEOBMEDZENE aj vy!

Zrekonštruovaný internát Katolíckej univerzity
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM