Jozef Milan Správy

Relikvie zakladateľa Saleziánov dona Bosca boli v Ružomberku

Súčasťou príprav na 200-sté výročie narodenia svätého Jána Bosca je celosvetová púť jeho relikvií (vosková figurína v životnej veľkosti, v ktorej sú uložené ostatky svätého). V piatok na obed boli vystavené vo farskom kostole, aby po dvoch hodinách putovali do Námestova.

Ilustračný obrázok k článku Relikvie zakladateľa Saleziánov dona Bosca boli v Ružomberku
Foto: Jozef Milan

Don Bosco medzi nami!

Don Bosco sa narodil v Becchi (Castelnuovo di Asti, Taliansko) 16. augusta 1815 v roľníckej rodine. Za kňaza bol vysvätený v júni v roku 1841. Celý svoj život venoval tomu, aby konkrétnym výchovným úsilím pomohol opusteným mladým stať sa čestnými občanmi a dobrými kresťanmi. Don Bosco zriadil pre chlapcov dom (stredisko) na dobré využitie voľného času, ktorý im poskytoval rodinné prostredie, dielne a triedy na výučbu remesla. Založil kongregáciu, ktorá si za svoj cieľ stanovila usilovať sa o spásu mládeže. Don Bosco zomrel ako 72-ročný dňa 31. januára 1888. Donovi Boscovi dala Cirkev titul otec a učiteľ mládeže. Pius XI. ho v roku 1929 vyhlásil za blahoslaveného a na Veľkú noc 1. apríla 1934 za svätého.

Prebudiť sa a pracovať pre Božie kráľovstvo

Putovanie relikvií po Slovensku sprevádza provinciál Saleziánov dona Bosca na Slovensku Karol Maník.

  • Nápad púte je jednoduchý. O dva roky je 200-sté výročie narodenia tohoto svätca. Asi nie je možné, aby ľudia z celého sveta, kde sa jeho dielo rozšírilo, si ho prišli uctiť k jeho hrobu do Turína. Tak naši predstavení vymysleli opačný spôsob – nech Don Bosco „navštívi“ celý svet.
  • Myšlienka púte spočíva v tom, že za jeho ostatkami vidíme príbeh svätca, jeho dielo, a za tým vidíme Boha, ktorý vzbudzuje aj takýchto ľudí, ktorý pozýva do tejto práce.
  • Cieľom púte pre našu saleziánsku rodinu je znovu sa obnoviť, nadchnúť sa pre prácu s mladými ľuďmi, prehĺbiť toto naše prvotné zasvätenie. V jednom mestečku malé dieťa pozeralo na figurínu a povedalo: Don Bosco, vstávaj, už je deň! Tak toto je posolstvo: Treba sa prebudiť a pracovať pre Božie kráľovstvo.

zdroj: www.saleziani.sk

Don Bosco medzi nami
16
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM