Lucia Lauková Rôzne Správy

Reštaurácie už môžu ponúkať tatarák: Pokuta za jeho podávanie im nehrozí

Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám už nehrozia. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.

Ilustračný obrázok k článku Reštaurácie už môžu ponúkať tatarák: Pokuta za jeho podávanie im nehrozí
Zdroj: Facebook

Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám od 1. júna nehrozia. Do platnosti totiž vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.

Iba v reštauráciách

„Tatarák“ však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Príprava jedla

Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. „Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,“ povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Informovanie o rizikách

Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“.

Zákaz viedol k petícii

Verejná diskusia o predaji „tataráka“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

Môže spôsobiť ťažkosti

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM