Jozef Milan Rôzne

Rezbár Ján Gregor: Sestra Zdenka verila Bohu

Od konca apríla je Fakulta zdravotníctva Katolíckej univerzity v Ružomberku zasvätená blahoslavenej sestre Zdenke Schelingovej, ktorej sochu vytvoril ľudový umelec - majster Ján Gregor.

Zdravotná setra Zdenka, pochádzajúca z Krivej na Orave, celý svoj život slúžila Bohu a v Bohu svojim blížnym. Istý lekár sa o nej vyjadril jednoducho: //„Anjel v ľudskom tele.“ //To, odkiaľ čerpala silu k obetavej láske a službe chorým sa dozvedáme z jej zápisníka: **„Od Pánovho oltára idem k oltáru svojej práce na jednotlivé oddelenia. Všade musím vedieť pokračovať v obeti oltára. A nebáť sa začať ju radostne, pre Boha, ktorý obveseľuje moju mladosť.“ **V nemocnici v Humennom pomáhala k úteku viacerým kňazom, ktorí ležali v osobitnom oddelení pod dozorom Štátnej bezpečnosti. Po jednom nevydarenom úteku v roku 1952 ju zatkli, týrali a väznili. Ťažko chorú ju prepustili, načo po pár mesiacoch ako ani nie 39-ročná zomrela.

Myšlienka na zasvätenie Fakulty zdravotníctva sestre Zdenke pochádza od dekana fakulty Antona Lacka, ktorý aj vybral rezbára jej sochy. Majster rezbár Ján Gregor si na sestre Zdenke váži predovšetkým to, že verila Bohu.// „Väčšine katolíkov chýba absolútna viera – veria v Boha, ale neveria Bohu,“// hovorí často Ján Gregor, ktorý sám seba považuje za takého istého fatalistu ako bola setra Zdenka.

Sestra Zdenka má budúcim generáciám pripomínať, že na Slovensku žili, trpeli a zomierali tisícky statočných a nevinných ľudí.

zdroj: www.fz.ku.sk / ruzomberok24 foto č.9: Anton Kulan*, © www.T2.SK

RK bl.sr.Zdenka
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM