Rôzne

Rodičia tretiakov pozor: O dva roky je tu ostré Testovanie 5

Asi 3000 piatakov čaká v stredu (13.11.) pilotné Testovanie 5. Žiakov 120 základných škôl otestujú z matematiky, slovenčiny a maďarčiny. Riadny piatacký "monitor" bude prvýkrát v roku 2015, na budúci rok prebehne na školách generálna skúška.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia tretiakov pozor: O dva roky je tu ostré Testovanie 5
Zdroj: Webnoviny.sk

„Vybraných 120 základných škôl predstavuje reprezentatívnu vzorku. Z tohto počtu bude 100 škôl s vyučovacím jazykom slovenským a 20 škôl s vyučovacím jazykom maďarským,“ povedala koncom augusta Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý testovanie zastrešuje. Testy budú obsahovať po 30 úloh a žiaci budú mať na ich vyriešenie 60 minút v každom predmete. Školy v okrese Ružomberok neboli do testovania vybrané.

Štát chce vedieť, čo piataci vedia

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) považuje za dôležité, že štát bude mať spätnú väzbu o vedomostiach nielen u deviatakov – po ukončení druhého stupňa a u maturantov – po ukončení strednej školy, ale tiež u piatakov. „Kým do dnešného dňa sme vedeli zmerať výstupy žiakov iba prostredníctvom Testovania 9 a externej maturitnej skúšky, testovanie piatakov nám prinesie informáciu o vedomostiach a kompetenciách žiakov získaných na prvom stupni vzdelávania,“ uviedol minister v Pedagogicko-organizačných pokynoch pre aktuálny školský rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM