Jozef Milan Samospráva

Rokovalo MsZ: Poslancov v budúcom volebnom období nebude menej

V stredu sa uskutočnilo siedme zasadnutie Mestského zastupiteľstva v tomto roku. Rokovanie trvalo celý deň. Do sály prišla poobede veľká skupiny nespokojných občanov z Rybárpoľa. Na budúcu stredu (25.6.) bude zvolané ďalšie - mimoriadne zastupiteľstvo. Sledujte rk24.

Ilustračný obrázok k článku Rokovalo MsZ: Poslancov v budúcom volebnom období nebude menej
Foto: Jozef Milan

Správa o plnení zročných uznesení – kauza AUPARK

Poslanec Alušic informoval o nesplnení uznesenia: MsZ žiada primátora mesta informovať o súhlasoch podľa tohto uznesenia advokátsku kanceláriu Weis & Partners s.r.o., udeliť jej príslušnú plnú moc (pre konanie ohľadom spätného získania pozemkov – poz.redakcie) a poskytnúť jej potrebnú súčinnosť. T: 15.5.2014. Plná moc udelená nebola. Odôvodnenie:

  • „S advokátskou kanceláriou Weis & Partners s.r.o. bola uzatvorená zmluva o poskytovaní právnych služieb. Plná moc advokátskej kancelárii nebola udelená, keďže vzhľadom na nové skutočnosti, kedy došlo k prevodu vlastníckeho práva predmetných pozemkov na spoločnosť BADAS s.r.o. dala nasledovné vyjadrenie: „Za daných okolností je definitívne zrejmé, že sa Aupark sporných nehnuteľností zbavuje a aj v zmysle nášho stanoviska už teda nevidím žiadnu reálnu možnosť, ako by sa dalo úspešne od predmetných zmlúv odstúpiť““ – PaedDr. Ján Pavlík, primátor mesta

Poslanec Alušic – so súhlasom klubov – predniesol návrh na ďalšie uznesenie, ktoré by malo uvoľniť možnosti na pokračovanie snahy mesta získať pozemky „srdca“ mesta späť. Uznesenie bolo jednoznačne prijaté.

Reforma systému základného školstva v meste Ružomberok

Mestské zastupiteľstvo Ružomberok neschválilo reformu systému základného školstva v meste Ružomberok z dôvodu neuskutočnených legislatívnych zmien v oblasti školstva. V praxi to znamená, že navrhnuté zrušenie ZŠ Biely Potok sa ku k 31.8.2014 ne­uskutoční. Od roku 2011 prostriedky štátu nepostačujú na krytie výdavkov mestských základných škôl. Výnimkou je len ZŠ Zarevúca. Prvým dôvodom nedostatku financií cez normatív je nízka naplnenosť viacerých škôl – Biely Potok, Černová, Bystrická cesta a Sládkovičova. Najhoršie je na tom ZŠ Biely Potok, kde sa priemer na triedu pohybuje medzi 11 až 12,5 žiaka na triedu. Strategický cieľ pre Ružomberok sú 4 naplnené plno-organizované základné školy v meste Ružomberok.

VZN č. 7/2014 o niektorých podmienkach držania psov na území mesta

Na základe protestu Okresnej prokuratúry Ružomberok MsZ zrušilo platnosť pôvodného Všeobecne záväzného nariadenia č. 6/2002 o chove, držaní a ochrane psov na území mesta Ružomberok. Diskusia sa rozviedla na veľa drobných problémov, ktoré nemajú oporu v zákone NR SR, a teda MsZ si nemôže vytvárať vlastné riešenia. Na ilustráciu – ako zákon definuje nebezpečného psa: Nebezpečným psom je každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný.

Poslanci prijali návrh VZN s malou úpravou. Zverejnené bude obvyklým spôsobom – v mestských novinách a na webstránke.

VZN č.9/2014 o zápise dieťaťa v základných školách a určení výšky mesačného príspevku v školách a školských zariadeniach

Na základe požiadavky riaditeľov Základnej umeleckej školy Ľudovíta Fullu a Centra voľného času Elán je potrebné upraviť a doplniť o nové poplatky v uvedených inštitúciách. Cieľom zmeny je získať do rozpočtu vyššie príjmy, čím sa ekonomická bilancia oboch zariadení zlepší. Komisia školstva a športu a Mestská rada odporúčajú VZN schváliť. VZN bolo jednomyseľne schválené.

VZN č.11/2014 o sociálnych službách, o spôsobe a výške úhrad za poskytované sociálne služby

Nové VZN nebolo schválené a teda zatiaľ ostáva v platnosti stávajúce (poslanci sa nevedeli zhodnúť na výške úhrady).

VZN č. 10/2014 o dotáciách

Novelizácia Všeobecne záväzného nariadenia o dotáciách je predložená na základe výsledku kontroly č. 6/2013, vykonanej hlavným kontrolórom, ktorý zistil viaceré vážne nedostatky. Zástupca neziskovej organizácie Stopka kritizuje spôsob prideľovania dotácií v kultúrnej komisii. Predseda komisie kultúry poslanec Kendera odmietol obvinenia. Nové VZN bolo schválené (20–0–1).

Vo VZN sa oproti súčasnému stavu mení predovšetkým:

  • ustanovuje sa povinná spoluúčasť žiadateľa o dotáciu vo výške min. 25%,
  • povinnosť podávať žiadosti o dotáciu do 15.10.,
  • ustanovujú sa nevyhnutné podmienky pre poskytnutie dotácie (povinná spoluúčasť, nie je prípustné preplatiť dotáciu na občerstvenie, stravovanie a potraviny, 1 žiadateľ môže podať max. 2 žiadosti v 1 rozpočtovom roku, max. limit na poskytnutie dotácie sa stanovuje vo všeobecnej výške 4.000 eur, žiadosť musí spĺňať náležitosti stanovené VZN, …)

Občania Novej Hrboltovej a Rybárpoľa (ulica Horská + D1)

Vo veľkej zasadačky prišla počatná skupina občanov týchto ulíc. Pani Stolárová žiada MsZ, aby sa ulica Horská zrekonštruovala v tomto roku z dôvodu havárijneho stavu. Pán Janík z Novej Hrboltovej uvádza konkrétne problémy pri viacnásobnom vytopení pivníc domov. Ich problémy trvajú už 13 rokov a mesto im zatiaľ len sľubovalo riešenie. Poslanec Slašťan doporučuje, aby sa ulica Horská riešila zaraz, s čím je všeobecný súhlas. Ďalší problémom je využívanie cesty III.triedy, ktorá vedie cez ich obvod, ako obslužnú komunikáciu pre výstavbu D1. Viceprimátor Zuberec vysvetľuje, že po Horskej sa betón voziť nebude a mesto požiadalo Národnú dialničnú spoločnosť o vypracovanie alternatívnych riešení, ktoré by sa vyhli Novej Hrboltovej a Rybárpolu.

Poslanci schválili zaradenie opravy ulice Horská do plánu na rok 2014.

Schválenie volebných obvodov, počtu poslancov pre volebné obdobie 2014–2018

Poslanci schválili 11 volebných obvodov a 25 poslancov

  • č. 1 – MsČ Biely Potok – počet poslancov 1
  • č. 2 – MsČ Černová – počet poslancov 1
  • č. 3 – MsČ Hrboltová – počet poslancov 1
  • č. 4 – MsČ Rybárpole – počet poslancov 1
  • č. 5 – Klačno – počet poslancov 4
  • č. 6 – Veľký Polík – počet poslancov 3
  • č. 7 – Stred – počet poslancov 2
  • č. 8 – Satelity a Pod Kalváriou – počet poslancov 2
  • č. 9 – Laziny – počet poslancov 2
  • č.10 – Baničné a Pod skalami – počet poslancov 4
  • č.11 – Roveň – počet poslancov 4
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM