Jozef Milan Samospráva

Posledné zastupiteľstvo tohto roka: Pozrite si to naj z rokovania

V utorok sa uskutočnilo posledné tohtoročné rokovanie ružomberského poslaneckého zboru. Začalo sa o 8:30 vianočnými koledami v podaní žiakov a učiteľov Súkromnej ZUŠ ľudovej hudby a tanca. Všetko sme sledovali ONLINE...

Ilustračný obrázok k článku Posledné zastupiteľstvo tohto roka: Pozrite si to naj z rokovania
Foto: Jozef Milan

Prerokovávané materiály si môžete prečítať na pôvodnej mestskej stránke: www.ruzomberok.eu

8:40 Rokovanie je otvorené

Prebieha schvaľovanie formálnych náležitostí podľa rokovacieho poriadku. Poslanci navrhli zaradiť body – cena tepla, zvýšená prašnosť a problém benzínky na Bystrickej.

8:50 Vybavovanie interpelácií poslancov

Materiál bol po krátkej diskusii schválený

9:10 Správa o plnení uznesení

Poslanec Kubáň požiadal primátora, aby vysvetlil, prečo niektoré úlohy, v ktorých bol schválený ako zodpovedný, neboli splnené. Poslanec Alušic otvoril otázku ceny tepla a jej súvis so súhlasom s výstavbou nového regeneračného kotla Mondi SCP. Obvinil vedenie mesta z porušenia džentlmenských dohôd s tým, že on sa nikým vydierať nedá. Poslanec Kurňavka vyčítal vedeniu, že nerokovalo s firmou, ktorá predstavila alternatívny projekt dodávateľa tepla na minulom zastupiteľstve.

Reaguje primátor Ján Pavlík – rokovania s firmou sú na pláne v stredu (19.12.) a nečinnosť v otázke dodávateľa tepla je klamstvo. Zmluva s Mondi má 3-ročnú výpovednú lehotu a primátor musel podpísať predĺženie zmluvy o dodávke, lebo by mohol nastať kolaps a v roku 2014 by občania ostali bez kúrenia a teplej vody.

Primátor informoval o liste riaditeľa UVN v Ružomberku, v ktorom píše, že cieľom vedenia UVN je, aby ostala nadregionálnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a nemocnica bude o všetkých podstatných zmenách – vrátane možného prepúšťania – mesto informovať. Odpoveď ministra obrany o budúcnosti UVN na mesto ešte neprišla.

Po viacerých invektívach medzi primátorom a poslancom Alušicom poslanci zobrali správu s doplnením niektorých termínov na vedomie.

10:20 Prestávka

10:50 Správa z vykonaných kontrol

Správu predkladá hlavný kontrolór Igor Frič. Diskusia sa točí hlavne ohľadom zimného štadióna, kde boli zistené dosť závažné nedostatky. Hlavný kontrolór priznal aj vlastnú zodpovednosť spred 9-tich rokov – viac v článku: http://ruzomberok.dnes24.sk/…2.**Primátor deklaruje, že so starým prevádzkovateľom nebude podpísaná opcia na ďalšie obdobie, ale bude vyhlásené výberové konanie.**

11:10 Koncepcia Mestského basketbalového klubu RK

Predkladá viceprimátor Stanislav Bella. Poslancovi Motykovi sa pozdáva koncepcia dokonca ako návrh rozvoja športu – hlavne mládežníckeho – v meste ( jeden bod koncepcie hovorí – cez nové projekty iniciovať znovuotvorenie športových tried pre basketbal na vytypovaných ZŠ v Ružomberku).

Poslanec Juraj Čech – materiál treba dopracovať: mesto musí začať nový proces nového systému práce – AKADEMIA basketbalu Ivety Bielikovej (s deťmi z celého Slovenska) na základe Ivety Bielikovej a Jozefa Smoleka. Potenciál týchto ľudí nebol docenený. Doporučuje vytvorenie komisie.

Poslanec Michal Slašťan doporučuje – NÁJSŤ nového generálneho SPONZORA pre MBK, pretože mesto samé novú koncepciu NEUTIAHNE!

Poslanci schválili koncepciu a vytvorenie komisie na jej dopracovanie v termíne do apríla 2013.

11:45 Zriadenie mestskej galérie

Poslanec Slašťan navrhuje, aby sa zrekonštruovaná Synagóga stala Galériou moderného umenia, pretože mesto vlastní veľa nevyužitých budov a investovať do kúpy tržnice si mesto nemôže dovoliť.

Poslanec Čech súhlasí s myšlienkou využitia Synagógy, ale nenaplní predstavy umelcov. (Viac v článku: http://ruzomberok.dnes24.sk/…znicu-147027). Chce problém riešiť v roku 2013.

Poslanec Fischer – Synagóga je projektovo pripravená plniť účel galérie. Poslanec Kendera – komisia kultúry, ktorej je predsedom, súhlasí aj so Synagógou, len už treba začať. Poslankyňa Trangošová ako majiteľka tržnice – môj model financovania by stál mesto 500,–€ mesačne plus prevádzkové náklady. Viceprimátor Zuberec – Židovská náboženská obec podpíše nájomnú zmluvu s mestom na 50 rokov.

Poslanci schválili umiestnenie Galérie v zrekonštruovanej Synagóge.

PRESTÁVKA

13:30 Správa o postupe mesta voči konkurzu v Skiparku a.s.

Právne stanovisko predkladala Božena Binóová, ved. odd. právnych služieb MsÚ. Jej správu poslanci stiahli z rokovania pre jej nekvalifikovanosť s tým, že ju treba prepracovať.

Koncepciu prevádzkovania lyžiarskeho strediska na Malinom Brde predložil technický riaditeľ Lyžiarskeho strediska Malinô Brdo SKI & BIKE Ružomberok a člen predstavenstva 1. Ružomberskej lyžiarskej, a.s., Bratislava. V diskusii sa poslanci pýtali hlavne na ceny skipasov a cien pre lyžiarske kurzy. Odpoveď na zľavy pre Ružomberčanov – nie je z čoho, pretože posledné roky sa hospodári ťažko nule k nule.

14:25 Rozpočet mesta na rok 2013

Predkladá ved.oddelenia Janka Svrčeková. Finančná komisia hlasovala: 5 za, 3 sa zdržali, 1 proti. Poslanec Slašťan sa – prečo bol navýšený počet zamestnancov na úrade, vyjadril sklamanie z toho, že mesto nezískava prostriedky zvonku – mesto podľa neho musí pridať. Poslanec Rončák – rozpočet je mačkopes, ani úsporný ani rozvojový. Pýta sa, koho priorita je zvýšenie platov o 5,3% a kúpa nového auta pre primátora? Poslanec Kurňavka hlasoval na mestskej rade za s výhradou, že chýbajú detaily, ktoré mali byť na webovej stránke, ale tam ich nenašiel. Poslanec Alušic nebude hlasovať za, navrhuje radšej provizorium.

Mestská rada hlasovala za 6–0–0, aj s hlasmi nezávislých poslancov. V priebehu posledných týždňov sa musel rozpočet krátiť na základe uznesenia vlády o znížení podielových daní pre obce a mestá. Viceprimátor Zuberec zdôraznil, že v zastupiteľstve je málo konsenzu. Poslanec Fischer – ako to robili prechádzajúci primátori, keď schvaľovanie rozpočtu bola pripravená záležitosť.

Primátor Pavlík vysvetľuje- počet pracovníkov je jeho kompetencia, ktorá vyplýva z počtu a veľkosti úloh. Viacej pracovníkov má ušetriť, resp.získať väčšie hodnoty. Plat jeho a zástupcov vychádza zo zákona. Námietky voči potrebe vymeniť 7 ročné služobné auto nechápe. Prednosta úradu – počet pracovníkov bol zvýšený o 2, porovnateľne oproti minulému roku je to stále –1.

Investičné akcie na rok 2013

Pred celkovým hlasovaním o rozpočte sa rokuje o investičných akciách, ktoré sú jeho podstatnou zložkou. Neprešiel pozmeňovací návrh poslanca Macka, aby sa spojnica Kalvárie a Hrabova nebudovala, ale 260.tis.€ sa použilo na Dom UNESCO na Vlkolínci a kult.dom Biely Potok.** Investičné akcie boli schválené po malých dodatkoch.**

Slovo dostal riaditeľ dopravy SAD Liorbus Jozef Kendera: SAD žiada 300.tis.€, pretože ak ich mesto nedá, príde ku zníženiu počtu spojov na linkách MAD.

PRESTÁVKA na hľadanie dohody

17:15 Rozpočet – pokračovanie

Doplňujúci návrh – schválenie 200.tis.€ na revitalizáciu sídliska Baničné do rozpočtu 2014 – prešiel Doplňujúci návrh – najbližšia mestská rada prerokuje zvýšenie dotácie na kultúru(40.tis.€)- návrh prešiel, na SAD-ku (25.tis.€) – neprešiel, zvýšenie dotácie na propagáciu mesta (40.tis.€) – neprešiel.

Poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2013.

Rokovanie mestského zastupiteľstva
6
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM