Jozef Milan Samospráva

Rokovalo MsZ: Mesto vyberalo nového poskytovateľa komunálnych služieb

V stredu 15. mája rokuje Mestské zastupiteľstvo Ružomberok. Hospodárske materiály tvoria najdôležitejšie body rokovania. Podľa počtu doobeda prerokovaných bodov by sa dnešné sedenie mohlo skončiť na ružomberské pomery skoro, a hlavne dnes.

Ilustračný obrázok k článku Rokovalo MsZ: Mesto vyberalo nového poskytovateľa komunálnych služieb
Foto: Jozef Milan

Záverečný účet Mesta Ružomberok k 31.12.2012

Hlavný kontrolór Igor Frič konštatoval, že mesto je finančne zdravé. Predseda finančnej komisie Michal Slašťan súhlasí s tým, že mesto pociťuje nedostatok vonkajších zdrojov na investície. Mesto vykázalo prebytok hospodárenie vo výške skoro 1,3 mil.€. Záverečný účet bol bez výhrad schválený.

Správa o hospodárskych výsledkoch obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta za rok 2012

  • Kultúrny dom A. Hlinku, a.s. (100% vlastníctvo mesta)

Mesto dotovalo KDAH sumou vyše 300.tis.€. Hospodársky výsledok bol po zdanení na úrovni cca –81.tis.€

  • CZT Ružomberok, s.r.o. (100% vlastníctvo mesta)

Hospodársky výsledok bol po zdanení na úrovni cca –93.tis.€

  • Mestské lesy, s.r.o. ( mesto je vlastníkom lesov a 47,78% podielnikom, MsL sú správcom)

Riaditeľ Michal Slašťan si posťažoval na postup štátnych orgánov, ktoré dali povolenie na odstrel druhého medveďa -škodníka dva dni pred ukončením obdobia odstrelov (v decembri 2012). Hospodársky výsledok bol po zdanení na úrovni cca +15,5.tis.€

  • Technické služby Ružomberok a.s. (mesto je 44% akcionár)

TS za rok 2012 pre mesto poukážu dividendy vo výške cca 70.tis.€. Majoritný akcionár T+T pristúpil na vyplatenie dividend namiesto investovania aj preto, lebo TS nemajú istotu poskytovania služieb pre mesto aj v ďalšom období. Hospodársky výsledok bol po zdanení na úrovni cca +200.tis.€

  • Mestská knižnica (príspevková organizácia mesta)

Hospodársky výsledok bol po zdanení na –316 €.

Vyhodnotenie zimnej údržby 2012/13

V Ružomberku padlo o 2 metre snehu za zimu viac ako obvykle. Celé mesto je väčšinou solené, čo je aj najväčší náklad. Po vysvetlení zvýšených nákladov počas zimy bola správa vzatá na vedomie.

Doplnok VZN o poskytovaní sociálnych služieb, o spôsobe a výške úhrady

Debata sa vedie o výške úhrady za opatrovateľskú službu. Návrh znie 1,30 €/hod. – protinávrh je 1,10 €. Sociálne slabým prepláca túto službu štát.

Plat primátora

Poslanci klubu Ružomberok bez korupcie navrhli znížiť variabilnú zložku platu primátora z 58% na 37% platu daného zákonom. Návrh odôvodňovali o.i.neplnením uznesení MsZ, neefektívnym verejným obstarávaním, a.i. Ich návrh nebol hlasovaním prijatý. Následne bol schválený plat navrhnutý, t.j. 3 590 €, čo je v zásade plat nezmenený oproti roku 2012 (znížený by bol na 3188,–€).

Verejné obstarávanie komunálnych služieb (KS)

Mesto od roku 2011 pripravuje proces výberu poskytovateľa KS. Dnes sú to Technické služby a.s., kde je mesto 44% akcionárom. Povinnosť verejného obstarávania je daná zákonom. Mesto kontrahovalo pre tento účel odborného poradcu. Materiál hovorí o ďalšom postupe, ktorý je už teraz veľmi zdĺhavý. Primátor Ján Pavlík povedal, že proces treba urýchliť, aby mohol byť pred koncom roka ukončený,a aby vybraný dodávateľ KS mohol od 1.1.2014 konať.

Jednotlivým témam sa budeme venovať v samostatných príspevkoch, čítajte rk24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM