Jozef Milan Samospráva

Rokovalo MsZ: Domáci podnikateľ má zmluvu na pozemky pod Aupark

V štvrtok pred pol deviatou sa začalo rokovanie Mestského zastupiteľstva v Ružomberku. Do bodu rôzne boli doplnené o.i.body: informácia o verejných WC v centre, zmeny v klube Ružomberok bez korupcie, spätný odkup pozemkov mestom od HB Reavis. Rokovanie skončilo o 19:00.

Ilustračný obrázok k článku Rokovalo MsZ: Domáci podnikateľ má zmluvu na pozemky pod  Aupark
Foto: Jozef Milan

Záverečný účet Mesta Ružomberok

Poslanci schválili uzatvorenie záverečného účtu Mesta Ružomberok s výrokom : Celoročné hospodárenie sa schvaľuje bez výhrad. Mesto k 31.12.2013 vy­kázalo prebytok hospodárenia 174.823,70.

Správa o stave kriminality a dodržiavaní verejného poriadku

Mestská polícia za rok 2013 riešila MsP za uvedené za rok 2013 celkovo 4.176 priestupkov. Z uvedeného počtu bolo v blokovom konaní vyriešených 3.741 priestupkov, 315 priestupkov bolo riešených napomenutím a 120 priestupkov bolo vyriešných inak (odložením, uložením, odovzdaním veci príslušnému orgánu …). Na pokutách vybrali vyše 34.300 €.

Obvodné oddelenie Policajného zboru v Ružomberku v roku 2013 zaevidovalo celkovo 752 trestných činov, z čoho bolo 426 objasnených a 33 trestných činov bolo objasnených dodatočne. V roku 2013 bol zaznamenaný vzostup trestnej činnosti oproti roku 2012 o 83 trestných činov. V roku 2013 bolo zaznamenaných 9 samovrážd + 5 pokusov o samovraždu. V roku 2012 to bolo 7 samovrážd + ďalšie 2 pokusy o samovraždu + 3 prípady úmrtí otravy alkoholom. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o dospelé osoby.

Okresný úrad Ružomberok, odbor všeobecnej vnútornej správy, prejednáva priestupky. Najpočetnejšie sú zastúpené priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Ide o 211 priestupkov, čo tvorí 64,7 % z celkového počtu priestupkov.

Predaj stavebných pozemkov v lokalite Milkov

Poslanci schválili predaj prebytočného majetku v prípadoch hodných osobitného zreteľa – 9 pozemkov v lokalite “Milkov“ pre žiadateľa spoločnosť ORAVING, s.r.o. so sídlom M.R. Števfánika 1833, 026 01 Dolný Kubín za kúpnu cenu 20€/m2 a poplatkov súvisiacich s prevodom práv. Dve verejné súťaže organizované mestom boli neúspešné a nebol predaný ani jeden stavebný pozemok.

Správa o projekte rekonštrukcie verejného osvetlenia

Správa je predkladaná z dôvodu spochybňovania pripraveného projektu (článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…-trva-171268.) Eduard Kačík, zodpovedný projektant diela, vysvetľuje poslancom výhodnosť a zmysluplnosť tejto investície. Po dlhej diskusii, v ktorej vystúpil aj riaditeľ Technických služieb Pavol Jeleník, poslanci materiál zobrali na vedomie. Prijali uznesenie, že verejné obstarávanie nebude vyhlásené do budúceho rokovania MsZ, aby sa získal čas na ďalšie rokovania.

Dvojhodinové uzavreté rokovanie časti poslancov o téme Aupark.

Ekonomická optimalizácia systému základných škôl

Materiál obsahuje v zásade návrh na rušenie ZŠ v Bielom Potoku a v Černovej. Druhá možnosť je neurobiť nič a doplácať na školy, ktoré majú málo detí. Správa bola prerokovaná v komisii školstva a mládeže a tiež v mestskej školskej komisii, ktoré odporučili nerušiť školy a chýbajúce peniaze sa snažiť získať od štátu, tak ako doteraz.

Rôzne

  • Predseda poslaneckého klubu Ružomberok bez korupcie Juraj Kurňavka oznámil, že poslanec Martin Alušic už nie je členom ich klubu.
  • Poslankyňa Anna Šanobová z Hrboltovej informovala, že možnosť dobývania v lokalite Skladaná skala je stále aktuálna, lebo investor získal súhlas na druhostupňovom orgáne v Žiline, čo je v rozpore s územným plánom mesta. Žiada, aby mesto zasiahlo. Poslanci schválili uznesenie, aby sa využili všetky právne prostriedky na odvrátenie povolenia ťažby.
  • Verejné WC. Viceprimátor Zuberec informuje, že verejné WC sú v zásade hotové a mali byť 15.3. otvorené. Preverí, prečo sa tak nestalo.

AUPARK

  • Primátor vetoval uznesenie o spätnom odkúpení pozemkov od HB Reavis. Poslanci hlasovaním potvrdili pôvodné uznesenie 3/5 väčšinou (17–1–4)
  • Primátor deklaroval to, čo sa poslanci už medzičasom dozvedeli, že podnikateľ Badánik odkúpil pozemky od HB Reavis. Doplnil, že podnikateľ podpísal Zmluvu o budúcej zmluve a zaplatil zálohu.Poslanci navrhli a schválili, aby mesto išli do súdneho sporu, pokiaľ by HB Reavis nebol ochotný sa dohodnúť.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM