Ivana Milanová Rôzne Správy

Rozptýlenie smogu nad Ružomberkom by mal dnes zlepšiť vietor a očakávané snehové zrážky

SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog v ovzduší vo viacerých mestách Slovenska už dlhšie. Nepriaznivá smogová situácia by sa mala dnes zlepšiť, ak bude snežiť a fúkať vietor.

Ilustračný obrázok k článku Rozptýlenie smogu nad Ružomberkom by mal dnes zlepšiť vietor a očakávané snehové zrážky
Zdroj: TASR

Zhoršenú smogovú situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

Zlepšenie by malo podľa SHMÚ nastať snežením v utorok 31. januára popoludní, a to pre sever stredného Slovenska, a v stredu 1. februára pre východné Slovensko.>

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

Zdroj: TASR

Slovensko nebolo pripravené na súčasnú smogovú situáciu tak, ako malo byť, a to z hľadiska informovanosti obyvateľstva. Uviedol to na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Ministerstvo pod jeho vedením preto pripravuje viaceré opatrenia, aby sa situácia v budúcnosti zlepšila.

Na súčasnej smogovej situácii má významný podiel vykurovanie domácností, ozrejmil Sólymos. Vysvetlil, že nechce v tejto súvislosti nič prikazovať, ale obrátil sa na občanov s prosbou. „Prosím, zvážte, či sa skutočne oplatí používať na kúrenie palivo, ktoré znečisťuje vzduch, ktorý dýchame,“ uviedol. „Štát nemôže ku každému jednému komínu postaviť policajta,“ doplnil. Minister oznámil, že jeho rezort pripravuje novú environmentálnu stratégiu, ktorá bude riešiť aj zlepšenie kvality ovzdušia. Hotová by mala byť do konca tohto roka.

Situáciu podľa Sólymosa opäť zlepší aj ďalší balík – 10 miliónov eur z Environmentálneho fondu (EF) určený na budúcoročné dotácie na zateplenie najmä verejných budov. Ministerstvo tiež pripravuje zmenu zákona o ovzduší, v ktorom má pribudnúť opatrenie na zníženie emisných stropov pre oxidy dusíka, ktoré sú produktom spaľovania v naftových motoroch. Sumou 10 miliónov eur má byť podporené aj zavádzanie opatrení na znižovanie energetickej náročnosti v priemysle a energetike. Výzvu na poskytnutie žiadostí o dotácie zverejní Environmentálny fond v utorok (31.1.). „Okrem uvedených 10 miliónov eur na zatepľovanie budov pôjde o ďalších 10 miliónov eur. Sú to financie získané z predaja emisných kvót a budú sa môcť čerpať do 15. decembra 2017,“ vysvetlila námestníčka riaditeľa EF Ingrid Lipovská.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM