Aktualizované Jozef Milan Rôzne

Rozvoj Materskej školy na Riadku stojí na priateľských vzťahoch školy a rodiny

Spolupráca materskej školy a rodiny je dôležitou súčasťou práce ružomberskej Materskej školy na Riadku. Výchovu v rodine a materskej škole (rodičov a učiteľov) spája spoločný záujem o dieťa - rozvoj osobnosti dieťaťa.

Ilustračný obrázok k článku Rozvoj Materskej školy na Riadku stojí na priateľských vzťahoch školy a rodiny
Foto: Jozef Milan

V priebehu školského roka sú využívané tradičné i netradičné formy spolupráce rodiny a školy, ktorá sa realizuje na rôznych úrovniach. Je to spolupráca na úrovni školy a Rady školy pri MŠ Riadok 4, Ružomberok, školy a Rady združenia rodičov školy, na úrovni školy a plenárneho zasadania rodičov a zákonných zástupcov detí MŠ.

Obsah spolupráce

Obsahová náplň spolupráce materskej školy s rodinou sa konkretizuje vzhľadom na potreby rodiny a školy v súlade s filozofiou a koncepčnými zámermi školy. Sú to schôdze s informatívnou náplňou (plenárna schôdza), alebo prednáškovou náplňou (pediater, učiteľka 1. roč. ZŠ, zamestnanec CPPPaP), ako aj spoločné podujatia detí, rodičov a učiteliek s kultúrno-spoločenským zameraním (besiedky – Mesiac úcty k starším, Mikuláš, Karneval, Deň matiek, Rozlúčka s predškolákmi), športovým zameraním (výcvik korčuľovania, zimná olympiáda, športový deň detí a rodičov v Čutkovskej doline), poznávacím zameraním (ZOO Bojnice), environmentálnym (Agrofarma Gejdák) a iným obsahovým zameraním, ktoré majú tvorivý charakter. Špecifický význam má realizovaná spolupráca školy s rodinou v adaptačnom procese detí a pri finančnej pomoci rodiny pri zveľaďovaní materiálno-technickej základne školy.

Športový deň detí a rodičov

K významným stretnutiam rodiny a školy patrí športový deň detí a rodičov v Čutkovskej doline, ktorý sa už tradične organizuje v spolupráci s Radou školy v mesiaci jún. Hlavným sponzorom tohto podujatia je poslanec Mestského zastupiteľstva v Ružomberku Michal Slašťan, ktorý je delegovaný do Rady školy pri MŠ Riadok. Aj touto cestou by som sa mu chcela v mene detí, rodičov i zamestnancov školy srdečne poďakovať. Do tejto akcie sa každoročne zapája okolo 300 – 400 účastníkov, ktorí v krásnom prírodnom prostredí so školou spoluutvárajú pozitívne, priateľské a pre dobrú spoluprácu školy a rodiny partnerské vzťahy.

zdroj: Ľuboslava Hrnčiarová, riaditeľka MŠ Riadok

MŠ Riadok
24
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM