Petra Janigová Rôzne

Ružomberčania darovali kúsok Vianočného šťastia

Vianoce sú za nami a asi ste ich prežili v pokoji, teple, kruhu svojich najbližších a za plným stolom jedla. Každý ale také šťastie nemal a práve tým, ktorí strávili sviatky na ulici, pomáhali Ružomberčania na Prvý sviatok vianočný.

Deň po Štedrom večeri sa v centre mesta postupne schádzali tí, ktorí darovali a tiež tí, ktorí boli obdarovaní. Akciu s názvom Daruj kúsok svojho Vianočného šťastia pripravilo Občianske združenie Ružomberčania, ktoré chcelo týmto spôsobom pomôcť ľuďom v núdzi a podeliť sa so sviatočnou radosťou aj s ľuďmi bez domova. Cieľom bolo priniesť jeden zo svojich vianočných darčekov alebo prebytočné oblečenie, nápoje, či jedlo a všetky vyzbierané veci potom putovali do rúk sociálne slabších. „V prvej fáze bola akcia určená hlavne pre ľudí bez domova. Uvarili sme im kapustnicu, dostali aj výslužku vo fľašiach, aby mali niečo aj na ďalšie dni. Okrem kapustnice mali pripravené aj oblečenie, vybrali si to, čo nutne potrebujú, teda zimné bundy, svetre, deky, uteráky, hygienické potreby a nejaké potraviny,“ povedal jeden z organizátorov z OZ Ružomberčania Juraj Haríň.

Do zbierky sa v prvý deň zapojilo osem ľudí, no počet tých čo chcú pomôcť, rastie ešte aj dnes. Počas hlavného dňa sa vyzbieralo také množstvo oblečenia, hračiek a potravín, že ich na konci akcie museli odvážať v troch zaplnených autách. Oblečenie, ktoré sa vyzbieralo sa teraz roztriedi a z neho si prídu vybrať ďalší, či už ľudia bez domova alebo sociálne slabší. „Myslím, že akcia sa vydarila, všetci ôsmi bezdomovci, ktorí prišli, boli šťastní a my s nimi,“ zhodnotil J. Haríň a pokračoval: „Prišiel tam pán, ktorý plakal, že žobre už štyri dni, triasol sa od zimy a povedal, že za ten čas nevyžobral nič, a teda ani nič nejedol. Určite sa aj hanbili, veď sú to ľudia, ktorí nie sú radi stredobodom pozornosti. Budeme sa snažiť robiť takéto akcie pravidelne, nik predsa nevie, či o pár týždňov nebude v rovnakej situácii.“

Pomoc bezdomovcom
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM