Správy Samospráva

Ružomberčania protestovali pred Úradom vlády pre nároky z privatizácie SCP

Pre nesplnené nároky z privatizácie Severoslovenských celulózok a papierní protestovali včera (16.11) pred Úradom vlády SR v Bratislave bývalí nespokojní zamestnanci.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberčania protestovali pred Úradom vlády pre nároky z privatizácie SCP
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bývalí zamestnanci podniku, organizovaní v občianskom združení (OZ) Ružomberský papier chystá po proteste podanie trestného oznámenia Generálnej prokuratúre SR proti veľkopodnikateľovi Milanovi Fiľovi, majiteľovi Eco-Invest a zvažuje medzištátnu sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu, nateraz voči českému registrovému súdu.

„Cieľom združenia je vyporiadať ľudí, ktorí zastávajú názor, že ako bývalí zamestnanci mali a majú nárok na vydanie 15 % akcií spoločnosti Eco-Invest, či už formou akcií, alebo formou finančného uspokojenia a náhrady škody. Keďže spoločnosť Eco-Invest nemá záujem toto vysporiadavať, tak žiadajú toto od štátnej spoločnosti MH Manažment titulom zákonného ručenia,“ povedal právny zástupca OZ Ružomberský papier a niektorých bývalých zamestnancov SCP Pavol Korytár.

Výšku nárokov Korytár odhadol na „desiatky miliónov eur“.

Podľa Korytára prišlo už k cezhraničnému zlúčeniu slovenskej spoločnosti Eco-Invest s českou spoločnosťou Eco-Investment. „Následkom tohto zlúčenia bude zánik právnej subjektivity Eco-Invest, a tým aj akcií, ktoré vydáva táto spoločnosť,“ zdôraznil.

Bývalí zamestnanci SCP sa podľa Korytára s Milanom Fiľom a ním ovládanou spoločnosťou Eco-Invest súdia a tvrdia, že podľa privatizačnej zmluvy má štát právo prevziať spätne kontrolu nad 49 % akcií, ktoré v dnešnej firme SCP Mondi vlastní Eco-Invest. To je v súčasnosti podľa Korytárových slov úlohou štátnej akciovej spoločnosti MH Manažment, ktorá je právnym nástupcom Fondu národného majetku SR.

Zdroj: TASR

„Protestné zhromaždenie považujeme za nátlakovú akciu zameranú voči vedeniu Eco-Invest, s cieľom prinútiť nás k mimosúdnej dohode. Určite sa k tomu nedáme dotlačiť. Viacero súdov, vrátane Najvyššieho súdu SR, nám v minulosti dalo v tejto veci za pravdu. Sme teda presvedčení, že spravodlivosť je na našej strane. Veľmi nás mrzí, že organizátori zneužívajú dôverčivosť ľudí, podsúvajú im nepravdivé informácie a v podstate sledujú len vlastný finančný prospech,“ povedala v reakcii na protestné zhromaždenie Petra Greksová, komunikačná manažérka Eco-Invest.

Šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD), pod ktoré patrí štátna spoločnosť MH Manažment, vníma situáciu okolo SCP „ako spor dvoch súkromných osôb, do ktorého by mohol byť v treťom alebo štvrtom rade vtiahnutý štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR, v súčasnosti firmy MH Manažment“. „Podľa našich právnych stanovísk a analýz, ktoré máme urobené k tejto veci, ide o spor, ktorý je premlčaný,“ dodal Žiga.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM