Petra Janigová Iné športy

Ružomberčania si vyskúšali lezenie na umelej stene

Medzi akciami Ružomberského adventného kalendára si svoje miesto našiel aj šport. Horolezecký klub IAMES otvoril pre verejnosť horolezeckú stenu.

Zoznámiť sa s netradičným športom a vyskúšať si lezenie na umelej stene, mohli Ružomberčania počas dňa otvorených dverí v telocvični Strednej odbornej školy Polytechnickej. Kvôli chybe na plagátoch prišli záujemcovia nielen vo štvrtok, ale aj v stredu. Organizátori sa však snažili chybu napraviť a venovali sa im počas oboch dní. Na stene sa za ten čas vystriedalo pätnásť, prevažne mladých ľudí. „V takom malom meste ako je Ružomberok nemôžeme čakať, že príde sto ľudí. Mali sme už pre verejnosť niečo podobné v lete na Maline Brde a pochvaľovali si to. Takéto akcie nášho klubu sú práve pre ľudí, pre občanov Ružomberka a ja som spokojný keď prídu aj dvaja,“ povedal na margo nižšej účasti predseda horolezeckého klubu IAMES Marián Hrnčiar.

Na podujatí chcel klub nájsť nových členov, pretože členská základňa už nie je taká široká ako bývala. Problém pritiahnuť do svojich radov viac mladých ľudí má nielen horolezecký, ale v súčasnosti už asi všetky športové kluby. Lezenie má nevýhodu aj v tom, že to nie je žiadna masová záležitosť a adrenalínovému zážitku vo voľnej prírode podľahne iba hŕstka nadšencov. „Nemôžeme čakať, že budeme mať členskú základňu tridsať mladých ľudí. Ale verím tomu, že keď sa tomu budeme venovať, tak sa to ľuďom dostane do uší. Mali sme akciu pre deti v lete, teraz v zime a zase spravíme aj na jar. Nemôžeme hneď na prvom ročníku získať veľa nových členov. Je to skôr otázka dlhodobého cieľa či to tých ľudí, čo prišli chytí a budú chcieť vyskúšať lezenie. Ja verím, že základňa sa rozšíri,“ zaželal si Marián Hrnčiar.

Prvý horolezecký oddiel v Ružomberku vznikol 27. 7. 1951 pod menom TJ Sokol a po ďalších zmenách názvov prišiel až k dnešnému HK IAMES. Pod svojimi krídlami dodnes združuje celú horolezeckú obec v našom meste a v tomto roku absolvovali jeho členovia výstup na Mont Blanc. Ak by ste sa aj vy chceli zapojiť, dozvedieť sa niečo viac, alebo si len tak zaliezť na umelej stene, všetky informácie a kontakty nájdete na internetovej stránke: www.lezci.sk.

Vianoce na stene
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM