Petra Janigová Kultúra

Ružomberčania sršia nápadmi: Chcú klub pre mladých ľudí!

Vytvorenie nízkoprahového klubu prístupného všetkým mladým Ružomberčanom, pripraviť si svoj vlastný syr, predstaviť bačovstvo vo Vlkolínci, alebo zlepšiť hodiny telesnej výchovy. To sú len niektoré z nápadov, ktoré by chcela zrealizovať šestica ružom

Na to, aby sa im to podarilo, ale potrebujú financie a tie by mohli získať vďaka programu Sppoločne, ktorý vyhlásil SPP, Nadácia SPP a EkoFond. Na podporu prínosných projektov z oblasti regionálneho a komunitného rozvoja vyčlenili 320 000 eur, ktoré si medzi sebou rozdelí minimálne 30 organizácií z celého Slovenska.

Program, ktorý by chcel spoločne zlepšiť Slovensko odštartoval 15. mája. V prvom kole vyberala komisia z takmer 700 prihlásených projektov a ďalej posunula 240 najlepších, pričom z každého regiónu (západ, stred, východ) to bolo 80 projektov. Tu sa ocitlo aj šesť nápadov, ktoré by chceli zlepšiť život v Ružomberku a okolí, alebo oživiť svoju komunitu. Všetky vám stručne predstavujeme a ak chcete niektorý z nich podporiť a zvýšiť tak jeho šancu na získanie potrebných financií, stačí si kliknúť na stránku www.sppolocne.sk a vyhľadať si konkrétny projekt v regióne stred. Čas máte do 19. augusta, kedy sa verejné on-line hlasovanie ukončí.

Rozprávkový smerovník

Predkladateľ: Stopka n.o. Požadovaná suma: 7 900 eur

Vo svojom projekte chce nezisková organizácia Stopka chce pripraviť sériu 50-tich kultúrno-výchovných podujatí s rozprávkovými motívmi. Financie by chcela použiť na samotné usporiadanie akcií, ale tiež na nákup rekvizít a kostýmov a balík by mal poslúžiť aj na rozvoj organizácie do budúcna.

Rok UNESCO vo Vlkolínci

Predkladateľ: Občianske združenie Vlkolínec Požadovaná suma: 7 000 eur

Cieľom projektu je organizácia sympózií, vystúpení umelcov a vybudovanie novej expozície zameranej na bačovstvo a ovčiarstvo, ktoré malo vo Vlkolínci veľkú tradíciu. Občianske združenie chce tiež známu dedinku ďalej propagovať, predstaviť jeho históriu, ale aj súčasnosť a priblížiť návštevníkom zvyky z každodenného života.

**Mesto mladým, mladí mestu **

Predkladateľ: Mesto Ružomberok Požadovaná suma: 8 220 eur

Mesto Ružomberok by chcelo zrekonštruovať miestnosti, kde sa nachádza Nízkoprahové denné centrum pre deti a rodinu a za budovou vybudovať mini športovo-oddychový areál. Mládež a deti, ktoré centrum navštevujú, by tak dostali miesto, kde sa môžu zabávať, rozvíjať svoje talenty a tráviť spolu voľný čas.

Športujúce deti Liptova

Predkladateľ: Červená ruža, o. z. Požadovaná suma: 8 390 eur

Z oblasti športu je projekt občianskeho združenia Červená ruža. Jeho cieľom je poskytnúť učiteľom telesnej výchovy metodické školenia od trénerov z futbalového, basketbalového a hokejového klubu. Projekt by mal vyvrcholiť športovými dňami a vydaním publikácie o metodike.

Ovečka, ovečka trojaký úžitok

Predkladateľ: Liptovské múzeum v Ružomberku Požadovaná suma: 8 750 eur

Projekt Ovečka, ovečka trojaký úžitok sa týka najnavštevovanejšej expozície Liptovského múzea – skanzenu v Pribyline. Múzeum by chcelo premiestniť pôvodnú kolibu z Východnej a v nej interaktívnou formou priblížiť život na salaši. Návštevníci by mohli v rámci workshopov nielen vidieť dojenie oviec a technologické postupy pri výrobe produktov z ovčieho mlieka, ale syr, žinčicu a bryndzu by si mohli aj vlastnoručne vyrobiť.

Súťažná prehliadka fotografií „Mladí a svet“

Predkladateľ: Fotoklub pri Liptovskom múzeu Ružomberok Požadovaná suma: 6 030 eur

Ružomberský fotoklub by chcel pripraviť súťažnú prehliadku tvorby mladých fotografov, aby predstavil ich aktivity širokej verejnosti. Projekt by chcel podchytiť tvorbu mladej generácie v oblasti fotografie a dodať vážnosť voľnočasovým aktivitám.

(foto: liptov.sk)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM