Jozef Milan Iné športy

Ružomberok sa stáva centrom európskeho šachu

Dejiskom 33. ročníka európskeho šachového turnaja družstiev Mitropa Cup 2014 sa od 22. do 31. mája 2014 stane mesto Ružomberok. Šachisti si zmerajú sily v dvoch kategóriách - OPEN a ženy. Turnaja sa zúčastní 22 veľmajstrov z rôznych európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok sa stáva centrom európskeho šachu
Zdroj: Dnes24.sk

Víťazom posledného ročníka Mitropa Cup 2013 v nemeckom Meissene sa stalo v turnaji OPEN Chorvátsko, strieborní boli Nemci a tretiu priečku obsadila Česká republika. Slovenská výprava skončila na štvrtom mieste. Ženskú kategóriu vyhrala reprezentácia Slovenska, druhé miesto vtedy v turnaji obsadili Nemky a bronz získalo Taliansko.

Sprievodné akcie

Súčasťou podujatia budú aj sprievodné akcie: 5. ročník FIDE Blitz (bleskového) šachového turnaja Memoriál Dušana Pečnera, už 17. ročník tradičného turnaja FIDE RAPID 0PEN Ružomberok 2014 o pohár primátora mesta a takisto Živý šach v centre mesta. „Do sprievodných turnajov je prihlásených vyše 90 ľudí a predpokladaná účasť je viac ako 2 000 šachistov a šachistiek z 10 krajín Európy. Najmladším prihláseným účastníkom je iba 13-ročný Thai Dai Van Nguyen, ktorý nastúpi za Českú republiku. Papierovo najsilnejším prihláseným tímom na turnaji bude Maďarsko s priemerným ratingom 2 560 a medzi ženami Taliansko s priemerom 2 319 bodov,“ uviedol riaditeľ turnaja Marek Zelnický.

Živý šach

Lákadlom nielen pre Ružomberčanov bude Živý šach, ktorý so zavretými očami odohrajú dvaja slovenskí šachoví majstri. „Ich ťahy budú znázorňovať živé šachové figúrky na obrovskej šachovnici v centre mesta. Takýto šach je starý už vyše 500 rokov a v minulosti bol veľmi populárny, keďže pripomína starodávne zápasy,“ vysvetľuje riaditeľ turnaja.

  • Piatok 23. mája 2014 o 19:30 hod. v Parku Š. N. Hýroša; O titul šachového kráľa mesta Ružomberok si zahrajú dvaja mladí talentovaní hráči, Fide majster z Liptovskej Teplej, hráč za ŠK Prakovce Juraj Druska a medzinárodný majster, hráč a rodák z Michaloviec Štefan Mazúr.

Šachové osobnosti

Účasť na podujatí telefonicky prisľúbil aj bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov, ktorý chce prezentovať svoj program v kandidatúre na prezidenta medzinárodnej šachovej federácie FIDE. „Okrem neho sa môžu milovníci kráľovskej hry tešiť aj na Sergeja Movsesiana, súčasného olympijskeho víťaza za družstvo Arménska,“ dodal Marek Zelnický.

Organizátori a donori

Záštitu nad podujatím, ktoré usporiada Šachový klub Ružomberok na základe poverenia výkonného výboru Slovenského šachového zväzu, prevzal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Garantom akcie je primátor mesta Ružomberok Ján Pavlík. Generálnymi partnermi sú mesto Ružomberok, spoločnosť KIA a Slovenský šachový zväz, hlavnými mediálnymi partnermi DIGI Sport, Rádio ONE a Rádio Šport.

Viac informácií na stránke: www.mitropa.sachrbk.sk Organizačný tím Mitropa Cup, Marek Zelnický, 0907 390 407

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM