Jakub Forgács Správy Samospráva

Ružomberok varujú pred búrkami s krúpami. V okrese už platí výstraha 2. stupňa

Pripravte si dáždniky! Meteorológovia vydali výstrahy 2. stupňa pred búrkami pre celé Slovensko. Kedy platí v našom okrese?

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok varujú pred búrkami s krúpami. V okrese už platí výstraha 2. stupňa
Zdroj: TASR

Po horúčavách majú opäť udrieť búrky. V okrese Ružomberok sa podľa slov meteorológov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) miestami očakáva výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Za dané obdobie sa môže vyskytnúť niekoľko intenzívnych búrok, prechodne aj trvalý a intenzívny dážď, s kumulatívnym úhrnom ojedinele 50 až 80 mm,“ uvádzajú meteorológovia.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h).,“ píše sa na SHMÚ, ktorý už vydal výstrahu 2. stupňa pred búrkami. V našom okrese platí do utorka 16:00 hod.

Ako dodávajú meteorológovia, intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM