Správy

Ružomberok zabezpečil 51 lôžok pre utečencov: Pomáhajú dobrovoľníci, učitelia i študenti

Mesto Ružomberok vďaka daru súkromnej spoločnosti a pomoci Ružomberčanov zriadil ubytovňu ťažko skúšaných utečencov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok zabezpečil 51 lôžok pre utečencov: Pomáhajú dobrovoľníci, učitelia i študenti
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mesto Ružomberok vďaka daru od súkromnej spoločnosti zriadilo núdzové ubytovanie pre ľudí utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine. K dispozícii má 51 plne vybavených lôžok v ubytovni na ulici Bystrická cesta 1. Ubytovňa bola zriadená a pripravená v piatok 25. februára. Dnes24 o tom informuje hovorca ružomberskej radnice, Viktor Mydlo.

Prvá rodina, ktorá bola v ubytovni ubytovaná dorazila nasledujúci deň. Bola to žena s dvomi deťmi vo veku 8 a 14 rokov z Kyjevskej oblasti,“ konkretizuje hovorca.

Prichádzajú ďalší

Od toho momentu sa lôžka postupne zapĺňajú novými utečencami. Aktuálne (1.3.2022 ku 12:00) je v ubytovni ubytovaných 27 osôb, z toho 6 detí, rôznych národností avšak prevažujú Ukrajinci. „Posledná ubytovaná rodina bola nateraz rodina, ktorá dorazila dnes o 4:30 hod. po 28 hodinách cesty,“ dodáva.

Ubytovaní občania majú k dispozícií varenú stravu dvakrát denne, zabezpečovanú kuchyňou, ktorá sa nachádza priamo v budove ubytovne. K dispozícií sú aj suché raňajky a iná strava (croisanty, káva…).

Významnou zložkou tohto procesu je iniciatíva Ružomberčania pomáhajú Ružomberčanom, ktorá sa prednostne stará o vybavovanie materiálnych zbierok.

Na rozdiel od iných miest, Ružomberok nerobí celoplošnú zbierku, ale snaží sa menšie zbierky adresne zvolávať v čase, keď je to nutné.

Pomáhajú aj učitelia a študenti

Druhou významnou súčasťou sú pedagógovia a predstavitelia Katolíckej univerzity, ktorí ponúkajú svoje služby (sociálna práca, sociálna intervencia, psychologické poradenstvo…).

Treťou významnou, ak nie aj najvýznamnejšou časťou je ukrajinská komunita študentov v Ružomberku, ktorí dobrovoľne ponúkajú svoje schopnosti najmä na poli prekladateľstva, sprevádzania, pomoci v rodnom jazyku, asimilácii.

Formulár pre tých, čo chcú adresne pomôcť, ako aj pre dobrovoľníkov TU.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM