Jozef Milan Kultúra

Ružomberská DOBROŠOPA

Posledný novembrový víkend sa v Ružomberku konala celoslovenská netradičná konferencia s nie úplne tradičným programom, ktorú organizovala výnimočná nezisková organizácia STOPKA.

STOPKA n.o. sídli v Ružomberku na Nám.A.Hlinku v dome č.17, ktorý stojí vedľa telocvične pri Gymnáziu sv.Andreja. O tom, že ide skutočne o neobyčajnú skupinu mladých ľudí, svedčí aj ich prestavenie na ich webstránke www.stopka.sk: „Sme banda mladých ľudí, ktorá má chuť pracovať, poznávať, tvoriť a posúvať nie len samých seba dopredu. Spája nás vzťah k prírode, snažíme sa hľadať zabudnutú krásu v zvykoch a remeslách, ktoré nemusia byť úplne tradičné. Na druhej strane nám prekáža uponáhľaný a konzumný… spôsob života, aj keď mu žiaľ často sami podliehame. Našou snahou je zregenerovať a nabrať správny smer do ďalšieho putovania, k čomu nám pomáha sila zážitku. Stopka je odpočívadlom aj pre ľudí, pre ktorých zdravotné postihnutie, či iná národnosť, alebo rôznorodosť nie je prekážkou.“

Základný tím n.o., ktorý tvorí 5, slovom päť ľudí, zorganizovali spolu s dobrovoľníkmi, t.z. ľuďmi, ktorí sami od seba a bez nároku na mzdu niečo dobré urobia, zážitkovú konferenciu dobrovoľníckej práce s deťmi a mládežou. Konala sa v priestoroch ZŠ sv.Vincenta a Gymnázia sv.Andreja, sprievodný koncert slovenskej folkovej kapely Hrdza bol v kine Kultúra a spoločný (-čenský)večer s gospelovou kapelou Kefas v Kultúrnom stredisku v Likavke.

V každom bloku konferencie prebiehalo paralelne niekoľko dobrodielní, ktorých spoločným znakom bol ZÁŽITOK, ako fenomén , na ktorom STOPKA stavia všetky svoje aktivity – napríklad rôzne tvorivé dielne plné kreatívnych techník (výtvarné, modelovacie, plstenie, pedig, servítková technika…), spracovanie rôznych materiálov (koža, vlna, tkanina, drevo, papier, odpadové materiály, hlina…), dobrodielne z oblasti environmentálnej výchovy, zážitkovej pedagogiky (napr. základy zážitkovej pedagogiky, ale i napr. nízke a vysoké lanové prekážky, vodáctvo, psychohry, outdor, indor), športové aktivity, semináre o zdravom životnom štýle a výchove detí k nemu, ale i napr. odborné semináre o riešení problémových situácií pri práci s deťmi a mládežou, pri riešení integrácie a ďalšie…

Mgr.Lenka Završanová, mediálnička n.o.(dovoľujem si prispieť možnože novotvarom ku stopkárskemu archívu: otázkovník, dedov herník, rozkrik, …), považuje za hlavný cieľ akcie zhromaždiť pod jednou strechou slovenské dobrovoľnícke skupiny, ktoré robia s deťmi a mládežou, aby si mohli uvedomiť, že môžu tiež spolupracovať, aj keď si niekedy môžu byť konkurentmi. Nadviazanie nových pracovných a ľudských vzťahov umožňuje spoznávať nové veci, témy a nápady, ako napr. také šperky z vajíčkových škrupín, dodáva Lenka.

Vyše 110 duchom mladých ľudí zažilo vďaka DOBROŠOPE niečo veľmi zaujímavé, unikátne. Ozaj, koľko dobrých ľudí vojde do ružomberkej d.šopy, keď Lenka tvrdí, že mecenášstvo a ani dobrovoľníctvo nie je na Slovensku v móde ?

RK- Dobrošopa
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM