Ivana Milanová Kultúra

Ružomberská knižnica: Noc s Andersenom

Noci s Andersenom v posledný marcový deň roku 2017 sa vo všetkých krajinách tento rok spolu zúčastnilo viac ako 95 000 detí na 1620 zaregistrovaných „spacích miestach“.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberská knižnica: Noc s Andersenom
Zdroj: kniznicark.sk

Slovensko je po Českej republike v poradí druhou krajinou s najvyšším počtom zapojených detí, a naša knižnica ani tentorok nechýbala.

Počas piatkového večera predchádzajúceho narodeninám slávneho rozprávkára H. Ch. Andersena nás navštívili postavičky z kníh spisovateľa a muzikanta Braňa Jobusa. Jeho Zázračné a Láskavé rozprávky poznajú deti našej knižnice veľmi dobre, veď Ružomberok navštívil tento autor už niekoľkokrát.

Pred pár rokmi zazreli svetlo sveta príbehy Muflóna Ancijáša, tuláka v tepláčikoch, ktorého poslaním je šírenie dobra, pohody a pocitu slobody.

Počas andersenovskej noci spolu s deťmi zo Základnej školy Andreja Hlinku v Černovej cestoval po celej Európe a pomáhal tým, ktorí to potrebujú.

Keďže muflónova kamarátka dážďovka Milica by sa veľmi rada chcela naučiť španielske flamengo, pomohol s výrobou hudobných nástrojov a zahral na ne. Ďalšiemu kamarátovi komisárovi Mrodgemu v nemeckom Berlíne zase pomocou tajničky našiel heslo do zaseknutého počítača a vyriešil tým závažný detektívny prípad, v Taliansku na sopke Etna spolu s havranom Atanázom predišiel sopečnej katastrofe gulášom navareným z ľadu sopečného kotla. A deti Muflónovi Ancijášovi počas celého večera spoľahlivo pomáhali.

Samozrejme, že si popritom pomohli aj knihami, veď malí čitatelia sa vždy chcú pri čítaní smiať a zabávať…

Zdroj: Ing. Tatiana Babincová, riaditeľka Mestskej knižnice v Ružomberku

Zdroj: kniznicark.sk
Zdroj: kniznicark.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM