Jozef Milan Samospráva

Ružomberská volebná kauza zažehnaná: Komisia umožnila doplniť kandidátky

V piatok politické hnutie NOVA, ktorého kandidátov Mestská volebná komisia nezaregistrovala do volieb orgánov samosprávy, pozvalo média na Mestský úrad. V priebehu brífingu komisia oznámila, že hlasovaním zrušila pôvodné uznesenie a umožní všetkým dotknutým doplniť potrebné dokumenty.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberská volebná kauza zažehnaná: Komisia umožnila doplniť kandidátky
Foto: Jozef Milan

Mestská volebná komisia (MVK) v Ružomberku má sedem členov, ktorí podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy zastupujú politické strany, ktoré podali kandidátne listiny. Jednou z jej povinností je posúdiť, či nezávislí kandidáti a politické subjekty splnili všetky formálne náležitosti. V stredu komisia vyradila jedenástich kandidátov koalície NOVA – Konzervatívni demokrati Slovenska, dvoch kandidátov strany Sieť a jedného kandidáta Strany zelených pre nedostatky podaných dokumentov. Vyradené subjekty deklarovali, že sa obrátia v tejto kauze na súd, ktorý má povinnosť rozhodnúť do troch dní od podania.

Piatkovej tlačovej besedy sa zúčastnil aj predseda hnutia NOVA a poslanec NR SR Daniel Lipšic. Po stretnutí s prítomnými členmi komisie pre média povedal: „Volebná komisia nás informovala, že zruší rozhodnutie o neregistrácii, pretože nevie dôjsť k záveru, či naozaj došlo k manipulácii s podanými kandidátkami. Budeme môcť podať kandidátku nanovo, teda aj s tými vecami, ktoré teraz v spise nie sú. Oceňujem toto rozhodnutie, pretože o primátorovi a poslancoch majú rozhodnúť občania mesta vo voľbách.“

Radovan Ondrejka, predseda Krajského centra NOVA v Žiline: „V nedeľu večer zhruba o 22:00 som dostal telefonickú informáciu, že máme problém s kandidačnou listinou. Okolo 23:00 som prišiel na Mestský úrad, požiadal som vedúceho oddelenia vnútra Petra Svrčeka a zapisovateľku MVK Moniku Weissovú o náš spis, v ktorom som nenašiel chybu. V stredu dostala MVK našu kandidátku už bez listiny so splnomocnením.“

Vyhlásenie MVK Ružomberok pre médiá prečítal jej predseda Milan Čelko: „MVK, po vypočutí zástupcov dotknutých politických strán NOVA,KDS a Strana zelených, ktorým boli doručené rozhodnutia o ich neregistrácii, sa na návrh člena komisie pána Ziga rozhodla opätovne hlasovať o ich registrácii. Hlasovanie: za traja, jeden proti, jeden sa zdržal. MVK umožní menovaným subjektom ďalej pokračovať vo voľbách.“ Komisia bude teraz pokračovať v overovaní kandidátnych listín s tým, že definitívny výsledok oznámi pravdepodobne v pondelok.

Súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…datov-185653

Kandidátky NOVA, KDS
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM