Ivana Milanová Správy Samospráva

Ružomberské papierne sa pripravujú na generačnú výmenu zamestnancov

Mondi SCP sa ako najväčší súkromný zamestnávateľ na dolnom Liptove v čase, kedy je akútnym problémom zamestnávateľov nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, s podobnými problémami zatiaľ nestretol.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberské papierne sa pripravujú na generačnú výmenu zamestnancov
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Ružomberský celulózovo-papierenský podnik sa s problémom nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily zatiaľ nestretol.

„Kvalifikovaní ľudia majú záujem u nás pracovať, z nášho pohľadu sme pre nich atraktívny zamestnávateľ. Naši experti na výrobu celulózy a papiera chodia dokonca školiť kolegov do iných závodov skupiny Mondi,“ povedala hovorkyňa Mondi SCP Martina Hlavatá s tým, že závod v súčasnosti zamestnáva viac ako 1000 zamestnancov a tiež ďalších niekoľko tisíc externe v rámci dodávateľského reťazca.

V blízkej budúcnosti spoločnosť bude musieť prijať desiatky nových ľudí, nakoľko veľké množstvo jej zamestnancov dosahuje dôchodkový vek.

Práve z tohto dôvodu sa pred začiatkom aktuálneho školského roka firma rozhodla nadviazať intenzívnu spoluprácu so Strednou odbornou školou polytechnickou v Ružomberku, ktorá pre ňu od septembra vychováva budúcich kvalifikovaných odborníkov. Absolventi nového študijného odboru mechatronik sa tak uplatnia priamo v ružomberskom celulózovo-papiernickom závode.

Možnosť nadobudnúť praktické zručnosti priamo vo výrobe pod vedením skúsených pracovníkov spoločnosti majú však aj študenti z iných odborov. „V našej firme budeme čochvíľa potrebovať generačnú výmenu. Budeme preto hľadať mladých, šikovných a talentovaných ľudí s pozitívnym a zodpovedným prístupom k práci,“ vyjadrila sa Ivana Keyzlarová, riaditeľka ľudských zdrojov v Mondi SCP.

Ako ďalej uviedla, k vytvoreniu ďalších približne 100 nových pracovných miest by malo dôjsť aj v prípade, ak sa bude realizovať nový 310-miliónový projekt na zabezpečenie stroja na výrobu nového produktu – kartónu s bielym povrchom s produkciou 300.000 ton ročne. Modernizácia celulózky podlieha získaniu daňových stimulov od Európskej komisie a získaniu potrebných povolení.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM