Jozef Milan Samospráva

Ružomberskí poslanci schválili udelenie Cien mesta pre politika, výtvarníka a spisovateľa

Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku na minulotýždňovom riadnom rokovaní ocenilo tri osobnosti, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj Mesta. Cenu mesta získali poslanec NR SR Milan Mojš, výtvarník Ján Kudlička a spisovateľ Jozef Karika.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberskí poslanci schválili udelenie Cien mesta pre politika, výtvarníka a spisovateľa
Zdroj: Dnes24.sk

Cena Mesta Ružomberok Ing. Milanovi Mojšovi

  • Ing. Milan Mojš sa narodil 11.11.1956 v Ru­žomberku. Vyštudoval SVŠT v Bratislave a svoj profesionálny život zasvätil papierenskému priemyslu a štátnej správe. Ing. Milan Mojš je významným regionálnym politikom, ktorý zastával v posledných rokoch dôležité verejné funkcie, a to funkciu štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR ako aj funkciu poslanca NR SR. Svojou angažovanosťou pri presadzovaní projektov a grantov pre mestá a obce okresu, pri zabezpečovaní a realizácii projektov odkanalizovania mesta a niektorých obcí v okrese ako riaditeľ Vodárenskej spoločnosti Ružomberok, a.s. a pri presadzovaní a príprave výjazdového zasadnutia vlády SR v Ružomberku, ktoré sa uskutočnilo 24.06.2015 v našom meste, výraznou mierou napomáhal a napomáha k rozvoju nášho mesta, ale aj celého okresu.

Všetky aktivity poslanca Národnej rady Ing. Milana Mojša pre rozvoj mesta Ružomberok a celého ružomberského okresu sú jednoznačne opodstatnením pre udelenie jeho ocenenia, a to – „Cenou mesta Ružomberok“.

Cena Mesta Ružomberok prof. akad. mal. Jánovi Kudličkovi, ArtD.

  • Prof. akad. mal. Ján Kudlička ArtD. sa narodil v roku 1948 v Ružomberku . Základnú školu a gymnázium absolvoval v rodnom meste. V roku 1966 zmaturoval a bol prijatý na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Ján Kudlička sa po absolvovaní štúdia na VŠVU u profesora Želibského vrátil späť do svojho rodiska. Ovplyvnený prostredím Ružomberka, ktorý je obklopený horami, sa vo svojej tvorbe zameriava prevažne na krajinu. Nejde však o akési prvoplánové zobrazenie krajiny, tak ako ju skutočne vidíme. Ján Kudlička sa javí ako veľmi vnímavý pozorovateľ, ktorý sa vo svojom diele snaží zachytiť vypozorovanú esenciu, akýsi znak krajiny. Ako sám hovorí, pozorovanie námetu hrá v jeho tvorbe dôležitú úlohu. Snaží sa o akési preniknutie krajine pod kožu. Tvorivý program Jána Kudličku je v podstate nemenný, vyzretý a cieľavedomý. Jeho výtvarný prejav smeruje k čoraz väčšej čistote a dokonalosti.

Život a dielo prof. akad. mal. Jána Kudličku,ArtD­.,nášho rodáka a jedného z popredných slovenských výtvarných umelcov, je dôvodom na udelenie Ceny Mesta Ružomberok.

Cena Mesta Ružomberok PhDr. Jozefovi Karikovi

  • PhDr. Jozef Karika sa narodil v roku 1980 v Ružomberku, kde dodnes žije a tvorí. Je autorom štrnástich kníh, z ktorých niektoré vyšli aj v českom a anglickom preklade. Vo svojej žánrovej tvorbe sa zameriava najmä na realistické mapovanie spoločenských a morálnych otázok v pohnutých historických epochách nášho štátu, ako boli napríklad 90. roky alebo 30. – 40. roky dvadsiateho storočia. Väčšina Karikových románov je situovaná do Ružomberka, pričom čitateľov oboznamuje aj s historickými míľnikmi nášho mesta, jeho architektonickými pamiatkami, celoslovenským kultúrnym a politickým významom a pod. Jozef Karika je držiteľom dvoch cien Zlatá kniha, ktoré sa udeľujú za viac než 15 000 predaných výtlačkov jedného titulu. V najväčšej literárnej ankete na Slovensku – Martinus Kniha roka – sa v roku 2015 umiestnil na prvom mieste medzi ocenenými slovenskými autormi.

Charizma, oddanosť a úspech v jeho žánrovej tvorbe, to sú faktory, za ktoré navrhuje Mestské zastupiteľstvo udeliť Cenu Mesta Ružomberok pre PhDr. Jozefa Kariku.

  • Texty sú skrátenými verziami dôvodových správ pri jednotlivých ocenených, tak ako ich dostali poslanci MsZ.

Zdroj: ruzomberok.sk; foto: Jaroslav Maga;

Udelenie Ceny Mesta Ružomberok
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM