Aktualizované Ivana Milanová Iné športy

Ružomberský CHESSFEST ešte prestížnejší - štartuje už dnes

Dnes štartuje najväčší šachový festival na Slovensku. V športovej hale Koniareň začne už štvrtý ročník najväčšieho šachového festivalu na Slovensku. Celkovo je do piatich turnajov prihlásených viac ako 600 hráčov a hráčiek zo Slovenska, ale aj z ďalších krajín Európy.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberský CHESSFEST ešte prestížnejší - štartuje už dnes
Zdroj: Šachový klub Ružomberok

Metropola dolného Liptova je od dnešného dňa dejiskom štvrtého ročníka najväčšieho šachového festivalu na Slovensku pod názvom Chessfest 2016. O žiacke a mládežnícke tituly slovenských šampiónov zabojuje v ružomberskej športovej hale Koniareň šesť stoviek šachistov.

Najprestížnejším podujatím celého festivalu sú Majstrovstvá Európy amatérov v šachu, ktoré sa budú konať za účasti predbežne prihlásených 90 hráčov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Rumunska, Bulharska, Nemecka, Francúzska, Izraelu, Belgicka a Portugalska. „Majstrovstvá Európy amatérov sa hrajú vo svete už tretí rok a prvé dva ročníky, ktoré sa odohrali v Litve a Azerbajdžane, boli prevažne obsadené domácimi reprezentantmi, kým v prípade tohto ročníka bude účasť polovice hráčov zo zahraničia,“ skonštatoval riaditeľ festivalu Marek Zelnický.

Na ružomberskom jarmoku rozohrajú živú partiu v dobových kostýmoch

V sobotu CHESSFEST pokračuje najväčším podujatím za predbežnej účasti až 300 mládežníkov, ktorí budú bojovať o tituly až v štrnástich kategóriách. Po skončení sobotňajšieho turnaja sa CHESSFEST presúva na 30. ročník ružomberského jarmoku, na ktorom sa odohrá partia dvoch mladých medzinárodných majstrov so zaviazanými očami. Celú ich partiu premietnu na veľkej šachovnici ľudia prezlečení v dobových kostýmoch.

V nedeľu sa v športovej hale Koniareň pokračuje dvoma ďalšími podujatiami. Majstrovstvá Slovenska družstiev starších žiakov a 19. ročník medzinárodného šachového turnaja o pohár primátora mesta Ružomberok. Tým najvýznamnejším podujatím celého festivalu sú majstrovstvá Európy amatérov v šachu, ktoré sa budú konať v hoteli Kultúra za účasti predbežne prihlásených 90 hráčov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Rumunska, Bulharska, Nemecka, Francúzska, Izraelu, Belgicka a Portugalska. Majstrovstvá Európy amatérov sa hrajú vo svete už tretí rok a prvé dva ročníky, ktoré sa odohrali v Litve a v Azerbajdžane boli prevažne obsadené domácimi reprezentantmi, kým v prípade tohto ročníka bude účasť polovice hráčov zo zahraničia.

„Teší nás veľký záujem zo strany hráčov, rodičov a trénerov, kde predbežne prihlásených hráčov je oveľa viac ako sme predpokladali. Na porovnanie s minulým rokom, na Majstrovstvá SR je prihlásených o 90 detí viac. Je to významné podujatie, ktoré sa budeme snažiť usporiadať na čo najlepšej úrovni, aby si účastníci odniesli len tie najlepšie dojmy“ povedal Marek Zelnický.

Majstrovstvá Európy začínajú v pondelok 6.6. a ukončia sa v nedeľu 12.6. Počas týchto dní hráči odohrajú 9 kôl a spoznáme majstra a majsterku Európy medzi šachistami po prvýkrát na Slovensku. Patronát nad majstrovstvami Európy prevzal predseda vlády Robert Fico a záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Ružomberok, Igor Čombor. Podujatia sa uskutočnia aj vďaka podpore mesta Ružomberok, nadácie Kia motors Slovensko a ďalším partnerom.

Autor: Natália Holáková – PR manažer ŠK Ružomberok

http://ruzomberok.dnes24.sk/…dicii-239661

http://ruzomberok.dnes24.sk/…vyfuk-239525

http://ruzomberok.dnes24.sk/…masin-239505

RUŽOMBERSKÝ CHESSFEST EŠTE PRESTÍŽNEJŠÍ
8
Galéria
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM