Iné športy

Šachový klub Ružomberok práve organizuje MS telesne postihnutých v Bratislave!

Bratislava je od 18. do 27. júna dejiskom 15. Majstrovstiev sveta ťažko telesne postihnutých ľudí (MS IPCA 2015), ktoré prebiehajú v hoteli Sorea Regia v Bratislave. Hlavným organizátorom podujatia je Šachový klub Ružomberok a medzinárodná šachová organizácia IPCA.

Ilustračný obrázok k článku Šachový klub Ružomberok práve organizuje MS telesne postihnutých v Bratislave!
Zdroj: Dnes24.sk

„Veľmi sa tešíme, že možeme privítať najlepších šachistov z celého sveta. Je to pre nás záväzok, aby sme im pripravili čo najlepšie podmienky pre súťaženie,“ povedal riaditeľ podujatia Marek Zelnický.

Do súťaže sa prihlásila približne päťdesiatka hráčov z celého sveta. Na podujatí sa hrá švajčiarský systém na deväť kôl. Jedno kolo bude trvať 90 minút a hráč ma 30 sekúnd na ťah. „Turnaj je rozdelený do dvoch kategórií. V prvej kategórii budú súťažiť jednotlivci v šachu pre postihnutých hráčov s obmedzenou schopnosťou pohybového aparátu (muži, ženy, juniori 1997 a mladší) na vozíčkoch a ostatní s ťažkosťami s chôdzou. A v druhej kategórii bude Otvorený FIDE turnaj,” vysvetlil rozdelenie turnaja Zelnický

Podľa slov Zelnického sa počas 10-dňového šachového sviatku chystá množstvo sprievodných podujatí, najdôležitejšie je však odstránenie bariér medzi telesne postihnutými a verejnosťou. Z toho dôvodu organizátori pripravujú aj podujatia, ktoré budú prístupné každému, kto by sa ich chcel zúčastniť.

Zaujímavosťou tohto ročníka sú dve exhibície.

  • Prvá sa bude týkať zápasu medzi poslancami Národnej rady SR a hráčmi na MS IPCA, ktorý sa odohrá 22. júna 2015.
  • V druhej exhibícii si zahrajú hráči Ruskej federácie a proti ním sa postavia hráči z iných krajín.

Prví štyria hráči v konečnom poradí v hlavných kategóriách turnaja budú nominovaní na šachovú olympiádu v roku 2016.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda Vlády Slovenskej republiky Robert Fico a garantkou podujatia je podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová.

Zdroj: Natália Holáňová, PR manažérka podujatia

MS v šachu ŤZP v BA, organizátor ŠK RK
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM