Skvelý úspech pre Liptovské múzeum v Pribyline: Župa ho označila ako najnavštevovanejšie

Liptovské múzeum v Pribyline je jedno z najnavštevovanejších v rámci pamiatok v Žilinskom kraji. Veľký záujem bol aj o liptovský hrad Likava.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech pre Liptovské múzeum v Pribyline: Župa ho označila ako najnavštevovanejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Kultúrne inštitúcie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) navštívilo v roku 2018 približne 1,5 milióna návštevníkov. Lídrom v návštevnosti je už tradične Oravský hrad, veľkej pozornosti sa tešia i Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline či expozície Považského múzea v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

„Otvorenie hradu Likava, ktorý bol pre rozsiahlu sanáciu hradného brala zatvorený počas celej sezóny v roku 2017, sa pozitívne odrazilo na vyšších číslach návštevnosti Liptovského múzea. Jeho expozície minulý rok navštívilo viac ako 150.000 turistov. Na znovuotvorený hrad Likava prišlo vlani vyše 10.000 návštev­níkov,“ zhodnotila Remencová.

Veľký úspech podľa nej majú každoročne aj prírodné expozície Skanzenu Vychylovka či Historická lesná úvraťová železnica spájajúca Kysuce a Oravu. „Najnavštevova­nejšie je práve Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Jeho bránami prešlo v minulom roku takmer 63.000 návštev­níkov. V rámci cezhraničného projektu Po stopách technických pamiatok z Podhalia na Liptov bola v uplynulom roku zrekonštruovaná Považská lesná železnička v celkovej dĺžke 920 metrov (aj s výhybkami). Tento rok je v rámci projektu Otvorené múzeá plánovaná výstavba oddychovo-relaxačnej a poznávacej zóny v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline,“ uzavrela hovorkyňa ŽSK.

ŽSK je zriaďovateľom 22 kultúrnych inštitúcií. Vo svojej správe má päť kultúrnych stredísk, päť knižníc, päť galérií, štyri múzeá, dve divadlá a jednu hvezdáreň.

foto: Ilustračné

Liptov je naozaj veľmi krásny. Potvrdia to aj nasledujúce snímky vo fotogalérii.

Úchvatné jesenné FOTO Liptova od Mikulášana Martina
13
Galéria
Foto: Martin Sprušanský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM